Lézerrel irányított sejtbefogó mikrorobotok fejlesztése Szegeden

Szegedi kutatók új generációs mikrorobotokat fejlesztettek, amelyek lézerfénnyel irányíthatók és képesek egyedi sejtek megfogására, szállítására, valamint kölcsönhatásba hozására, ami jelentősen megkönnyítheti a biológiai kutatásokat.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai által kifejlesztett mikrorobotok a lézerfénnyel történő irányítás révén hatékonyabbá teszik a sejtek vizsgálatát, amelyről a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat számolt be. Az új eszközökkel kapcsolatos kutatási eredményeket az Advanced Materials című folyóiratban publikálták.

A mikrorobotok segítségével a kutatók képesek lesznek bizonyos sejteket egy helyben tartani és vizsgálni anélkül, hogy azokat különösebb kezelésnek kellene alávetniük. A robotokkal a sejtek megfogása, szállítása és elengedése is lehetséges, mindezt úgy, hogy a sejt szerkezetében nem okoznak kárt.

Az új mikrorobotok körülbelül 300 nanométer vékony alkatrészei lézersugarakkal irányíthatók. A fejlesztés három különböző eszközt foglal magában: az első egy sejtszállító, amely képes egyetlen sejt kiválasztására és szállítására anélkül, hogy összenyomná azt. A második eszköz a sejt egy helyben tartását teszi lehetővé, ami mikroszkópos felvételek készítését és a sejt elforgatását könnyíti meg. A harmadik eszközpár pedig két sejtet képes kölcsönhatásba hozni, lehetővé téve a reakciók pontos időzítését.

: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat