Mesterséges intelligencia az Alzheimer-kór korai felismerésében

A Bostoni Egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú szoftverrel akár hat évvel korábban is felállítható az Alzheimer-kór diagnózisa. A technológia egy rövid beszélgetés során képes lehet felismerni a betegség jeleit, ami jelentős előrelépést jelenthet a korai kezelés és a betegség lefolyásának kedvezőbb irányba terelése szempontjából.

Az Alzheimer-kór diagnózisának korai felállítása növelheti a kezelések hatékonyságát és hosszabb ideig stabilizálhatja a betegek állapotát. A mesterséges intelligencia gyors fejlődése révén a kutatók már olyan algoritmusokat is bemutattak, amelyek DNS-elemzések segítségével képesek rákot diagnosztizálni még a betegség kialakulása előtt. Ez a fejlesztés az Alzheimer-kór esetében is hasonlóan nagy jelentőségű lehet, hiszen a korai gyógyszeres kezelés és terápiák bevezetése pozitívan befolyásolhatja a betegség kialakulását.

A Bostoni Egyetem kutatói által létrehozott szoftver 78,5 százalékos pontossággal képes felismerni az Alzheimer-kórt csupán egyetlen hangminta alapján. A szoftver használata egyszerűsítheti és gyorsíthatja a diagnosztikai folyamatot, mivel nincs szükség bonyolult vizsgálatokra vagy drága laboratóriumi tesztekre. Emellett a technológia hozzáférhetőbbé teheti a kognitív károsodás vizsgálatát is, ami lehetővé teheti a személyes orvoslátogatások elkerülését is.

A mesterséges intelligencia alapú modellt 63 és 97 év közötti, enyhe kognitív károsodással diagnosztizált személyek hangfelvételeivel képezték ki. A gépi tanulás és a beszédfelismerő programok segítségével a kutatók megtanították a mesterséges intelligenciát a beszéd és a betegség előrehaladásával kapcsolatos információk közötti összefüggésekre. A diagnózis a kijelentések tartalmára alapozva történik, de egyelőre nem egyértelmű, hogy pontosan milyen információk szükségesek a szoftver számára a megfelelő működéshez. A technológia gyakorlati alkalmazásának időpontja még nem ismert.