Új app azonnal felismeri a stroke jeleit

Ausztrál kutatók által kifejlesztett új alkalmazás képes lehet életeket menteni azzal, hogy korábban felismeri az akut agyi érkatasztrófát, azaz a stroke-ot.

Az RMIT Egyetem mérnökei által létrehozott mesterséges intelligencia támogatásával működő okostelefonos alkalmazás forradalmasíthatja a stroke korai felismerését. Az alkalmazás a telefon kameráján keresztül elemzi a beteg arcmozgását, ami segíthet a mentősöknek és orvosoknak a probléma gyors felismerésében, ezáltal javítva a beteg felépülési esélyeit és akár életeket is mentve.

A stroke, amelyet köznyelvben szélütésként is ismerünk, akkor következik be, ha az agy vérellátását valamilyen akadály gátolja. Ilyenkor rendkívül fontos a gyors cselekvés, hogy a beteg mihamarabb megfelelő ellátást kapjon, minimalizálva ezzel az agy sérülését és elősegítve a gyors felépülést.

Az RMIT Egyetem kutatói által fejlesztett alkalmazás mesterséges intelligenciát használ az arc szimmetriájának és a stroke-hoz kapcsolódó izommozgásoknak az elemzésére. Dinesh Kumar, az egyetem mérnöke szerint a szoftver nem helyettesíti az orvosi diagnosztikát, de 82 százalékos pontossággal képes felismerni a stroke jeleit. Az eredményeket a Computer Methods and Programs in Biomedicine tudományos lapban publikálták.

A stroke tüneteinek felismerése nehézséget jelenthet, különösen azokban a betegpopulációkban, ahol a tünetek eltérően jelentkezhetnek, vagy akár figyelmen kívül is hagyhatók. Kumar szerint korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a sürgősségi ellátásban és az állami fenntartású kórházakban a stroke-os esetek közel 13 százalékát nem diagnosztizálják, és a neurológiai diagnózissal nem rendelkező betegek 65 százalékánál marad ki a diagnózis a sürgősségi osztályokon és a közösségi kórházakban.

A rendszer finomhangolásához stroke-os és egészséges emberek arcáról készült videofelvételeket használtak fel, amelyek segítségével a rendszer képes megkülönböztetni a két csoport izmainak működésbeli különbségeit.

Az egészségügyi technológia terén történő fejlődés nem áll meg, az Asus például egy új okosórát mutatott be, amely ujjbegyes vényomásmérést és EKG-t is képes elvégezni, orvosi minőséget ígérve. Az Asus VivoWatch 6 okosóra-sorozata egészségkövetési funkcióival már korábban is sikeres volt, és a legújabb modell is ígéretesnek tűnik az egészségmonitorozás terén. Az okosóra további egészségügyi paramétereket is képes nyomon követni, mint például a testösszetételt és a rövid távú stresszszinteket, amelyeket a szívritmus-variabilitás alapján számít ki. Az Asus HealthConnect alkalmazás segítségével pedig átláthatóan nyomon követhetők az egészséggel kapcsolatos paraméterek, és a Care Track felhőalapú szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a családtagok valós időben láthassák az óra viselőjének tartózkodási helyét és egészségi állapotát. Az ilyen innovatív eszközök egyre inkább hozzájárulnak a korai diagnosztika és az egészségmegőrzés elősegítéséhez.

A technológiai fejlődés más területeken is megmutatkozik, például a biztonságtechnikában. A 2024-es foci-Eb helyszínein például egy különleges eszközt vetnek majd be az engedély nélkül repkedő drónok ártalmatlanítására. A drónelfogó, amely aknavetőre hasonlít, megzavarja a drónok összes jelét, így akadályozva meg a stadionok feletti jogosulatlan repülést. Ez a megoldás nemcsak hatékony, hanem elegáns is, és a nézők valamint a játékosok biztonságát szolgálja.

A szórakoztató technológia terén is érdekes fejlesztések történnek. A klasszikus torpedó táblajátékot például újragondolták, és egy modern, interaktív változatát kínálják, amely hangeffektusokkal és dinamikus vizuális elemekkel egészíti ki az élményt. Az Admiral Clash névre keresztelt játék a Kickstarteren gyűjti az előrendeléseket, és már százasával jelentkeznek rá az érdeklődők. Az elektronikus harctéri műszerfal automatikusan rögzíti a találatokat és a kihagyásokat, megvilágítva a megfelelő koordinátákat a rácson, így könnyítve meg a játék követését. Az interaktív LED-ek és a hangeffektusok még izgalmasabbá teszik a játékot, míg a beépített újratölthető akkumulátor USB-vel tölthető, csökkentve ezzel a környezeti terhelést. Az Admiral Clash a digitális eszközökkel szembeni vonzó alternatívát kínál, segítve ezzel a képernyők előtt töltött idő csökkentését.