Az elektromos autók tulajdonosai visszavágyódnak a benzines járművekhez

Az Egyesült Államokban az elektromos járművek (EV) tulajdonosainak majdnem fele, 46 százaléka fontolgatja a visszatérést a hagyományos, benzines autókhoz a töltőinfrastruktúra hiányosságai miatt.

Az elektromos autók töltéséhez szükséges infrastruktúra hiányosságai jelentős problémát jelentenek az Egyesült Államokban, ami miatt az EV-tulajdonosok közel fele, 46 százaléka gondolkodik azon, hogy visszatérjen a fosszilis üzemanyagokat használó járművekhez. A McKinsey által nemrégiben végzett felmérés szerint a megkérdezett amerikai EV-tulajdonosok majdnem fele váltana vissza gázüzemű járműre, míg globális szinten ez az arány 29 százalék.

A megkérdezettek szerint az elektromos autókról való lemondás fő oka a megfelelő töltőinfrastruktúra hiánya, valamint az otthoni töltési lehetőségek hiánya, ami hosszú távú utazások esetén különösen problémás. A Business Insider által idézett kutatási adatok szerint az elektromos autók terjedésének két legnagyobb akadálya a hatótávolság korlátai és a töltőinfrastruktúrához való hozzáférés hiánya, amelyek máig gátolják az elektromos autók forradalmát.

Az elektromos járművek piacának lelassulása jelentős hatással volt az iparági szereplőkre, a Fordtól a Tesláig, akik most kénytelenek újragondolni hosszú távú terveiket. A McKinsey tanulmánya kiemeli, hogy a probléma különösen súlyos az Egyesült Államokban, ahol a második legmagasabb azoknak az aránya, akik fontolgatják elektromos autójuk eladását, Ausztrália áll az első helyen 49 százalékkal.

Az elmúlt két év autóipari beruházásai a nyilvános töltőállomások számának növekedését eredményezték, de ezek a beruházások nagyrészt veszteséges vállalkozásoknak bizonyultak. A Biden-kormányzat 7,5 milliárd dollárt különített el a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, célul kitűzve, hogy 2030-ig 500 000 új töltőállomást hozzanak létre, ám ezekből eddig kevés valósult meg.