ChatGPT új vetélytársa: a Claude 3

Az etikus mesterséges intelligencia fejlesztés terén az Anthropic vállalat jelentős előrelépést ért el, amelynek eredményeképpen létrejött egy új modellcsalád, amely még az OpenAI legújabb fejlesztését is túlszárnyalhatja.

A San Franciscó-i székhelyű Anthropic, amely 2021-ben alakult, bejelentette, hogy chatbotjukat ingyenesen elérhetővé teszik a weboldalukon, és bemutatták a Claude 3 modellcsaládot, amely három különböző változatot foglal magában: a Claude 3 Haikut, a Claude 3 Opust és a legfejlettebb Claude 3.5 Sonnetet. Mindegyik modell más területen mutat kiemelkedő teljesítményt: a Haiku a gyorsaságával, az Opus az összetett feladatok megoldásában, míg a Sonnet az intelligenciájával tűnik ki.

A Claude 3.5 Sonnet különösen jó eredményeket ért el a természetes nyelvfeldolgozás, a logikai következtetés és a komplex problémamegoldás területein. A matematikai feladatokban is kiemelkedően teljesített, bár a vizuális kérdések megválaszolásában még mindig az OpenAI GPT-4o vezeti a piacot.

Egy fontos megkülönböztető jellemző, hogy a Claude nem multimodális, tehát nem képes beszélni vagy látáson keresztül érzékelni a világot, csupán írásban kommunikál.

A Claude modellek teljesítményét független szakértők által végzett benchmark-tesztek is alátámasztják, amelyek során sikerült megelőzniük az OpenAI GPT-4o-t. Azonban figyelembe kell venni, hogy az MI világában gyorsan változnak a körülmények, így a jelenlegi eredmények hamarosan megváltozhatnak.

Érdekesség, hogy az OpenAI és az Anthropic közötti verseny nem teljesen egyértelmű, mivel az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman maga is befektetője az Anthropic vállalatnak.