Bronny James a Los Angeles Lakers játékosa lett

A Los Angeles Lakers csapata történelmi döntést hozott, amikor LeBron James legidősebb fiát, Bronny Jamest választotta a második kör 55. helyén az NBA-drafton. Ez az esemény először hoz létre lehetőséget arra az NBA történetében, hogy apa és fia együtt szerepeljenek egy csapatban.

Bronny James, aki 19 évesen került be a profi ligába, az előző szezonban az USC egyetemi csapatában 4,8 pontot, 2,8 lepattanót és 2,1 asszisztot átlagolt meccsenként. Ezek az adatok nem feltétlenül kiemelkedőek egy irányító és dobóhátvéd számára. Az USC-n töltött ideje alatt évfolyamtársa volt Ábrahám Minna, az UTE 18 éves úszója, aki a belgrádi Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője volt.

A fiatal játékos nemrégiben komoly egészségügyi problémákon esett át, miután egy edzés során szívleállása volt. Szerencsére gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően életét sikerült megmenteni. Kiderült, hogy veleszületett szívrendellenessége van, amit meg kellett operálni. A műtét után hosszú lábadozás következett, öt hónapig nem játszhatott a USC Trojans csapatában. Az NBA Fitness to Play Panelje a draft előestéjén adta meg neki az orvosi engedélyt a játékra.

LeBron James, aki már négyszeres NBA-bajnok és 39 éves, korábban kijelentette, hogy szeretne a fiával együtt játszani az NBA-ben. „Az utolsó évemet a fiammal fogom játszani” – nyilatkozta a The Athleticnek 2022-ben. „Bárhol is lesz Bronny, ott leszek én is. Bármit megtennék azért, hogy egy évig a fiammal játszhassak. Ekkor már nem a pénzről van szó”. A Lakers a draft 55. helyén szerezte meg Bronny Jamest, és bár LeBron James július elsejétől szabadügynök lehet, a sajtó szerint kicsi az esélye annak, hogy távozzon a Lakerstől, mivel a Los Angeles hamarosan hároméves, 160 millió dolláros szerződést írhat alá vele, amely 42 és fél éves koráig köti őt a csapathoz.

Bronny James draftolása még nem garantálja, hogy valóban együtt fognak játszani a Lakersben, hiszen a szezon kezdetéig még sok idő van hátra, és a játékoskeret még szűkülhet.

Az idei NBA-drafton az Atlanta Hawks az első helyen a 19 éves francia Zaccharie Risachert választotta ki.

A Los Angelesben, kiváltképp a Lakers háza táján, bármi megtörténhet, főleg ha a kosárlabdasport legnagyobb hatalmú szereplője, LeBron James úgy akarja. Az NBA történetének első apa-fia duója, úgy értve, hogy apa és fia egyszerre fog játszani októbertől ugyanabban a csapatban. Elvileg két James lesz egy időben a parketten a Los Angeles Lakers együttesében, már amennyiben J. J. Reddick, az arany-lilák edzője becseréli Bronny Jamest, LeBron 19 éves fiát.

A scoutok szerint Bronny James irányítónak nem elég gyors, dobóhátvédnek nem elég magas, és mezőnyszázaléka csupán 36,6 volt a USC-n, a triplavonalon túlról pedig mindössze 26,7 százalékos hatékonysággal célzott. Az egybehangzó vélemény szerint rookie évében legfeljebb öt-tíz mérkőzésre számíthat a Lakers csapatában, természetesen csak csereként.

(Borítókép: Bronny James és LeBron James 2023. március 28-án. Fotó: Alex Bierens de Haan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)