Bill Gates meglepő kijelentése a mesterséges intelligenciáról

Bill Gates védelmébe vette az áraméhes mesterséges intelligencia rendszereket, állítva, hogy a technológia végül ellensúlyozni fogja a nagymértékű villamosenergia-fogyasztást, amint arról a Financial Times számolt be.

Londonban tartott beszédében Gates arra kérte a környezetvédőket és a kormányokat, hogy ne aggódjanak túlzottan az új generatív mesterséges intelligencia rendszerek működtetéséhez szükséges hatalmas energiaigény miatt. A Microsofthoz hasonló nagy technológiai vállalatok jelentős, több tízmilliárd dolláros beruházásokat hajtanak végre új adatközpontok építésére, és Gates szerint ezek az adatközpontok 2-6 százalékkal fogják növelni a globális villamosenergia-felhasználást.

Gates, a Microsoft társalapítója, aki jelenleg fenntartható energia- és szén-dioxid-csökkentési technológiák fejlesztésébe fektet, felvetette a kérdést, hogy vajon az AI képes lesz-e több mint 6 százalékos csökkenést elérni az energiafelhasználásban, és erre határozottan igenlő választ adott.

A Microsoft, amelynek Gates 2020-ban távozott az igazgatótanácsából, de továbbra is tanácsadóként segíti Satya Nadella vezérigazgatót, 2020 óta majdnem harmadával növelte üvegházhatású gázok kibocsátását, ami nagyrészt az adatközpontok építésének tudható be. Gates hangsúlyozta, hogy a technológiai vállalatok hajlandóak "zöld prémiumot" fizetni a tiszta energiaért, és aktívan keresik az új energiaforrásokat, hogy elősegítsék azok fejlesztését és elterjesztését.

A Breakthrough Energy Summiton tartott csütörtöki beszédében Gates kiemelte, hogy a technológiai cégek, mint például a Microsoft, az Amazon és a Google, több tízmilliárd dollárt terveznek költeni a mesterséges intelligencia rendszerekhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra kiépítésére világszerte. Ugyanakkor rámutatott, hogy a villamosenergia elérhetőségében rejlő korlátok már most kihívást jelentenek az új technológia kiépítésére törekvő vállalatok számára. Becslések szerint 2030-ra az amerikai villamosenergia-termelés akár 9 százalékát is lefoglalhatják az AI-központok, ami több mint kétszerese a jelenlegi felhasználásnak.