20 ezer könnyfakasztó spray és könnygázgránát beszerzésére készül az ORFK

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tenderén 20 ezer darab, 750 milliliteres csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére került sor, melyre öt cég jelentkezett, és három érvényes ajánlat érkezett. Az Átlátszó szerint a legkedvezőbb, nettó 727,2 millió forintos ajánlatot az Xtecnix Kft. nyújtotta be.

Az Xtecnix Kft. tulajdonosai között található Dr. Pótáné Korán Teréz és Kormanik Béla András, aki korábban a Milipol Zrt.-ben és a Kraft HD Zrt.-ben is vezető pozíciókat töltött be, utóbbi cég szintén részt vett a tenderen. Az Xtecnix Kft. alvállalkozóként bevonja a HTI Haditechnikai Intézet Zrt.-t is, amely korábban lőszert szállított a BVOP-nek és levélvizsgáló berendezést az Országgyűlés Hivatalának. Idén a Védelmi Beszerzési Ügynökség 50 db, maroklőfegyverhez való átalakító szettjére és a 300 gránátvetőre vonatkozó tenderét is az Xtecnix Kft. nyerte el.

Az ORFK azonban további eszközök beszerzését is tervezi, ugyanis a 20 ezer könnyfakasztó spray mellett további 20 ezer kézi működtetésű könnygázgránát és 300 gránáttartó beszerzésére is kiírtak egy közbeszerzési eljárást, melyre július 27-ig lehet jelentkezni.