Halálos merénylet Szarajevóban - 110 éve lőtték le Ferenc Ferdinánd trónörököst

Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-i lelövése Szarajevóban, a modern kori Bosznia-Hercegovina fővárosában, megrázta az egész világot, és az I. világháború kitörése felé tett lényeges lépés volt. Sok történész véleménye szerint a lövés közel 10 millió katona és számtalan civil halálához vezetett.

A merénylet abból az óhajból táplálkozott, hogy elszakítsák az Osztrák–Magyar Monarchia délszláv tartományait a hatalmas birodalomtól, és Nagy-Szerbiában egyesítsék azokat; ez azonban éles vitákhoz vezetett Szerbia és szomszédai között. A Fekete Kéz titkos katonai társaság volt, azzal a feladattal, hogy visszaszerezze az Ausztria–Magyarország vagy más hatalmak fennhatósága alatt álló történelmi szerb területeket. Danilo Ilić, a Fekete Kéz szarajevói terroristasejtjének vezetője elhatározta, hogy felkeresi a szervezet egyik alapítóját, a szerb C. A. Popovićot, és beszél vele. Végül megegyeztek, hogy Ferdinánd főherceg lesz az áldozatuk.

Az volt a terv, hogy júniusban, a városban esedékes látogatásakor csapnak le a főhercegre. Az orgyilkossághoz egy csapat fiatal szerb és boszniai szerb merénylő szállította a fegyvereket, akiket Ilić szedett össze május 26-án, és június 4-re mind a hat merénylő Szarajevóban volt, tettre készen. Másnap, június 28-án a szarajevói merénylet során meggyilkolták Ferdinánd főherceget és feleségét, Zsófia hercegnőt.

A tervekkel ellentétben a merénylőket, valamint a Fekete Kéz vezetőit elfogták és bebörtönözték vagy kivégezték. Egyetlen ember halála események láncolatát indította el, amely oda vezetett, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia az év júliusában ultimátumot bocsátott ki. Szerbia nem hódolt be, és július 28-án mindkét fél mozgósította hadseregét. Egy sor, az európai nagyhatalmak közötti szerződés arra kényszerítette többek között Oroszországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Németországot, hogy állást foglaljanak, és megkezdjék a világ valaha látott legkegyetlenebb, legvéresebb, legköltségesebb háborúját.

Június 28-án reggel Ferenc Ferdinánd főherceg vonaton érkezik Szarajevóba, találkozik Oskar Potiorek kormányzóval, és a várakozó autós kísérethez vezetik. A merénylet irányítója, Danilo Ilić szétosztja orgyilkosait, végig a konvoj útvonalán. Az első merénylőt, Muhamed Mehmedbašićot a város közismert Mostar kávéházának kertje elé állította Ilić. Mehmedbašić azonban nem cselekszik, amikor Ferdinánd autója elhalad előtte.

A Miljacka folyó partján helyezkedett el bevetésre készen Ilić harmadik merénylője, Nedeljko Čabrinović. Egy bomba van nála, amelyet egyenesen a Doppel-Phaetonra hajít, amint Ferdinánd konvoja 10.10-kor elhalad előtte. A bomba felrobban, használhatatlanná téve a járművet, és krátert váj az úttestbe. Čabrinovićot gyorsan azonosítják, és amikor körülfogják, gyorsan lenyeli a ciánkapszulát, majd a partról a Miljackába ugrik. A kapszula nem éri el a kívánt hatást, így Čabrinović egy kiadós hányás után életben marad.

A gépkocsioszlop – miután észlelték, hogy megtámadták őket – a mozgásképtelen autót hátrahagyva gyorsan továbbhajtott a robbanás helyszínéről a szarajevói városháza felé. Ferdinánd főherceg a feleségével és a kíséretével sértetlenül megérkezik a városházára. Feldúltsága ellenére Ferdinánd engedi, hogy a polgármester elmondja ünnepi beszédét.

10.45-re a főherceg fogadása véget ér, és kíséretével együtt elhagyja a városházát. Franz von Harrach gróf valószínűsíti, hogy lehetnek további lesben álló merénylők, ezért úgy dönt, a Phaeton felhágóján védő pózt felvéve utazik. Gavrilo Princip a közeli élelmiszerboltba, a Schiller Csemegekereskedésbe megy. Az üzletet elhagyva észreveszi, hogy a királyi autó pont előtte van. A sofőr a kórházhoz menet rossz helyen kanyarodott be, és most éppen tolat. Princip már úgy hitte, minden elveszett, hogy elpuskázta közös ügyüket, most azonban látott egy második esélyt. Villámgyorsan az autóhoz iramodott, és előrántva félautomata pisztolyát, körülbelül 1,5 méter távolságról kétszer tüzelt. Az első lövés a főherceg nyaki főverőerét érte, a második a felesége hasát. Mindkettő halálos találat volt, Zsófia szinte azonnal meghalt, a főherceg pedig percekkel később.