A szaharai por ismét befolyásolja az időjárást, de a hőség kiszorul

A vasárnap kelet felé távozó vastagabb fátyolfelhőzet után a szaharai por szűrheti a napsütést. Helyenként gomolyfelhők is megjelenhetnek, és északnyugat felől újabb felhők érkeznek, de csapadékra nem kell számítani. Hétfőn azonban a déli óráktól az ország délnyugati felében, illetve északkeleten zivatarok alakulhatnak ki, amelyek környezetében intenzív csapadék, viharos szél és néhol jégeső is előfordulhat.

Vasárnap éjszaka a felhőzet jelentősen megnövekszik, különösen északon lehet számítani elszórt záporokra és zivatarokra, amelyek kelet felé haladnak. A délutáni, kora esti órákban Zala megyében és Dél-Dunántúlon a hidegfront egy újabb hullámának hatására nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok.

Hétfőn a gomolyfelhők és fátyolfelhők mellett többnyire hosszabb időszakokra kisüt a nap, de előfordulhatnak záporok és zivatarok. Közép-Magyarországon kevesebb, míg a nyugati, délnyugati és északkeleti részen több ilyen esemény várható. Északkeleten délután kisebb területen egy-egy intenzívebb vagy heves zivatarra is van esély.

Vasárnap a déli szél megélénkül, különösen az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek. Éjszaka a szél iránya egyre inkább északnyugati, nyugati lesz, és több helyen megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A késő esti óráktól a keleti részeken is csökken a zivatarhajlam.

Az éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26 és 33 fok között várható, a délkeleti területeken pedig még melegebb időre lehet számítani. A Dunántúlon és északkeleten megszűnik a hőség, a napi középhőmérséklet általában 25 fok alatt valószínű, míg a délkeleti országrészben 25 fok felett, Békés, illetve Csongrád megyében 27 fok felett alakulhat a napi közép.

Néhol elsőfokú riasztás van érvényben zivatarok miatt.