Debreceni zsarolási ügy: 11 éves gyermeket fenyegetett meg egy tinédzser

Debrecenben egy 11 éves gyermeket fenyegetett meg egy tinédzser, aki azzal zsarolta, hogy leszúrja, ha nem fizet neki 20 ezer forintot. A Debreceni Járási Ügyészség zsarolás miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő fiatal ellen.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott lány tavaly október 17-én egy debreceni villamosmegállóban közelítette meg az egyedül álló gyermeket, és életveszélyes fenyegetéssel követelte tőle a pénzt. A gyermek ijedtében elmondta, hogy nincs nála pénz, mire a lány arra utasította, hogy négy nap múlva este hét órára vigyen el neki 20 ezer forintot egy megjelölt helyszínre, különben késsel leszúrja.

Az esemény után a gyermek nem szállt fel a megállóba érkező villamosra, hanem gyalog indult el, és telefonon értesítette szüleit a történtekről. Az édesanyjával együtt mentek a megbeszélt időpontban a helyszínre, ahol a kamasz már várt rájuk. A gyermek ekkor azt mondta, hogy csak ezer forintot tudott magával hozni, amit a lány elvett tőle, és további pénzt követelt egy héten belül.

A rendőrség a helyszínen leplezte le az elkövetőt. Az ügyészség a súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolásért javítóintézeti nevelést indítványozott a tinédzser számára.

Miközben a városban a bűnügyi eseményekre fókuszál a közvélemény, Debrecen másik részén egy pozitívabb hír is napvilágot látott. A debreceni állatkertbe egy ritka és veszélyeztetett állatfaj, egy kéktorkú ara érkezett. A fiatal, másfél éves hím két tojó társaságában élheti életét a Zoo Debrecenben. A kéktorkú arák (Ara glaucogularis) a világ egyik legveszélyeztetettebb papagájfaja, amelynek állománya mindössze 200-300 példányra tehető. A faj Bolívia északi részén őshonos, és a kihalás szélén áll az élőhelyeik irtása és az illegális állatkereskedelem miatt. A debreceni állatkert reményei szerint hozzájárulhat a faj megőrzéséhez és a nemzetközi tenyészprogramok sikeréhez.

A sport világában is történtek izgalmas fejlemények, hiszen a magyar női junior kézilabda-válogatott hosszabbítás után 34–31-re nyert Izland ellen a szkopjei világbajnokság csütörtöki negyeddöntőjében. Az áramszünetekkel tarkított mérkőzés rendes játékidejének vége előtt két perccel még három góllal vezetett a magyar csapat, de a hajrát elrontotta, így hosszabbításra került sor, ahol a magyarok bizonyultak jobbnak. Csíkos Luca, Farkas Júlia és Csernyánszki Liliána öt-öt találattal, Imre Szofi hét, Zaj Klára nyolc védéssel járultak hozzá a sikerhez. A Hollandia elleni elődöntőt pénteken 18 órától rendezik, ahol a magyar válogatott a korábbi debreceni felkészülési meccsen aratott győzelme után ismét megmérettetik.