Másodfokú riasztás a heves esőzések miatt

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki Budapestre és Pest megye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. csütörtök este.

A következő órákban az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat ezeken a területeken. Csütörtök éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Pest megyére, míg elsőfokú figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével az ország többi részén, ahol a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméter eső eshet. Emellett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt az egész országra.

Késő estére nyugat felől várhatóan csökken a zivatarok száma, de teljesen éjjel sem nyugszik meg a légkör. Pénteken a zivatartevékenység súlypontja már jellemzően a Dunától keletre eső területekre helyeződik, azonban néhány cella a Dunántúlon is előfordulhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott óvatosságra inti az embereket vihar idején, különösen a fák, fasorok és állványzatok közelében. Azt tanácsolják, hogy a ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – például kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – érdemes védett helyre vinni.

Autóvezetés közben, ha felhőszakadás éri az embert, javasolt lassítani vagy, ha lehetséges, megállni, amíg a heves zivatar elvonul. A villámárvíz esetén már bokáig érő vízfolyás is veszélyes lehet, ledöntheti az embert a lábáról. Ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, a 112-es segélyhívón kell jelezni.