Deutsch Tamás: Az európai politika jelenlegi helyzete a demokrácia alapintézményei elleni hadüzenet

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a baloldalivá vált Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok közötti együttműködés a demokrácia alapintézményei elleni hadüzenetet jelent.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Deutsch Tamás arról beszélt, hogy az európai politikában hatalmi manipuláció zajlik, amely során az európai választópolgárok akaratát változtatják meg. Úgy véli, a választók jobboldali, szuverenista és békepárti képviselőket szerettek volna, azonban az említett pártok együttműködése átírja a választások eredményét.

Deutsch Tamás kifejtette, hogy Ursula von der Leyen megválasztásához szükséges szavazatok megszerzésében nem lenne biztos, és a magyar belpolitikában cicaharcot lát Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc, a Tisza Párt és a DK között, miközben az európai politikában testvéri együttműködés figyelhető meg köztük.

Az európai bürokrácia működésével kapcsolatban Deutsch Tamás úgy véli, a 2019-ben tapasztalt problémák az EU minden területén válságot okoztak. A háborúra adott szankciós válaszokat elhibázottnak tartja, amelyek szerinte "lábon lőtték" az európai gazdaságot, elszabadították a háborús inflációt, növelték az energiaárakat, és a Covid-járvánnyal kapcsolatos döntéseket is kritizálja.

A képviselő szerint a néppárti, szocialista és liberális együttműködés háborúpárti, de a választók békepárti politikát szerettek volna az EP-választáson, amit ez a koalíció felülír. Deutsch Tamás a hétfőn kezdődő magyar EU-elnökség előtt álló hat hónapot kettősség jellemezheti, amely során várhatóan hangos vonyítás és lármázás lesz Magyarország ellen, különösen az Európai Parlamentben.

A magyar elnökség programját 26 tagállam támogatja, és Deutsch Tamás szerint ez a program hasonlóan jól előkészített és magas színvonalú, mint a 2011-es első magyar elnökségé volt. A képviselő hozzátette, hogy az elnökség alatt várhatóan új kezdeményezések is megfogalmazódnak, amelyek rövid távon az EU működését érintő válságok megoldására adhatnak lehetőséget.

Deutsch Tamás három fontos kezdeményezést emelt ki:

  1. A versenyképességi paktum megalkotására törekszik a magyar soros elnökség.
  2. Európának demográfiai fordulatra van szüksége, nem lehet a csökkenő népességet kizárólag az EU-n kívülről érkező, döntően illegális bevándorlókkal pótolni.
  3. Európában alkalmazni kell az illegális migráció megfékezésére létező jó gyakorlatokat.

Deutsch Tamás szerint az Európai Parlamentben a június 9-i választás után több mint 20 százalékkal nőtt a szuverenista, jobboldali, konzervatív képviselők száma, ami azt jelzi, hogy a jobboldali, szuverenista, nemzeti elkötelezettségű, hazafias pártok lettek összességében győztesei az EP-választásnak.