A NÚSZ megosztotta, kik a napi matrica leggyakoribb vásárlói

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) adatai szerint a napi autópályamatricát elsősorban külföldiek vásárolják, és a bírságok elkerülésére is van megoldás.

A NÚSZ tájékoztatása alapján a 2024. április 1. és június 15. közötti időszakban összesen 270 868 darab napi matricát értékesítettek, amelyből 173 012 darabot külföldi, míg 97 856 darabot belföldi járművekre vásároltak meg. Ezzel szemben a havi matricák eladási száma 335 183 darab, a heti jogosultságoké pedig 1 548 672 darab volt ugyanebben az időszakban.

A napi matrica ára 5 150 forint, ami jelentősen magasabb, mint a heti matrica 6 400 forintos, vagy az éves megyei matrica 6 660 forintos ára.

A 2023-as évben a NÚSZ közel 1 millió pótdíjat szabott ki a belföldi úthasználókra, és további közel 1,5 millió esetben lépett közreműködő külföldi behajtó partner a képbe. A Díjrendelet értelmében a pótdíjat naptári naponként és rendszámonként csak egyszer lehet kiszabni, de több egymást követő napra is keletkezhet pótdíj egy ügyfél számára.

Azonban vannak lehetőségek a pótdíj elkerülésére is. Ha valaki helyesen vásárolt e-matricát, de tévesztett a rendszám vagy a felségjel megadásakor, és ezt utólag igazolni tudja, akkor a NÚSZ visszavonja a kiszabott pótdíjat. Emellett léteznek olyan kedvezmények is, mint a pótdíjmaximalizálás, pótdíjamnesztia, vagy a pótdíj alóli mentesülés éves matrica vásárlásával, amelyek a jogkövető magatartást hivatottak erősíteni.