Szentendrei botrány: Gulyás Gábor bocsánatot kér

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói posztjára kiírt pályázat körüli botrányban érintett Gulyás Gábor Facebook-posztja váltott ki heves reakciókat. A vesztes pályázó, a Műcsarnok korábbi igazgatója előre „levajazott” pályázatról beszélt, amit a győztes Borbély-Tardy Anna és a szakmai bizottság vezetője, Lőrinczy György cáfolt.

Szentendre város képviselő-testülete 2024. június 27-én Borbély-Tardy Annát választotta az intézmény igazgatójának. Gulyás Gábor éles hangú Facebook-posztban reagált, korrupciót emlegetve, és bár nem részletezte, de utalt arra, hogy a győztes pályázót nem hízelgő jelzőkkel illették. Gulyás később bocsánatot kért Borbély-Tardy Annától, hangsúlyozva, hogy nem ért egyet a személyeskedő kijelentésekkel, és fontosnak tartja, hogy több nő kerüljön vezetői pozícióba.

Gulyás Gábor korábban, 2015 és 2020 között már vezette a múzeumot, de betegsége miatt nem pályázott újra. Idén viszont újra megpróbálkozott a poszttal, és bár többen figyelmeztették, hogy a pályázat Borbély-Tardy Anna számára van "elrendezve", ő mégis beadta a jelentkezését. A pályázatot végül újra kiírták, és Gulyás ismét elindult, de állítása szerint a meghallgatás során nem kapott szakmai kérdéseket.

A botrány kirobbanása után Gulyás Gábor kijelentette, hogy nem fogadja el a döntést, és nem vesz részt korrupcióban. Azt is hozzátette, hogy más pályázók is hasonlóan gondolkodnak, és egyikük jogi útra terelte az ügyet.

Borbély-Tardy Anna, aki korábban a MANK vezetője volt, és jelenleg a Szentendre És Térsége TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője, hangsúlyozta, hogy Gulyás egyetlen voksot sem kapott a szavazások során, és őt a képviselő-testület egyhangúlag találta a legjobb jelöltnek. Borbély-Tardy Anna szerint fontos, hogy ő szentendrei lakos, és lokálpatrióta.

Lőrinczy György, a szakmai bizottság vezetője, elmondta, hogy a grémium összetételében előfordulhatnak korábbi kollégák vagy családtagok, de ez természetes és néha hasznos is. Gulyás Gáborral kapcsolatban megjegyezte, hogy korábban ők is együtt dolgoztak, és Gulyás politikai nyomást akart gyakorolni a pályázati folyamatra. Lőrinczy szerint Borbély-Tardy Anna győzelmét a helyi képzőművészeti hagyományok bemutatására irányuló tervei magyarázzák.