Momentum tisztújítás: belső feszültségek és kilépések

A Momentum Mozgalom vasárnapi tisztújítása előtt a Népszava információi szerint polgárháborús viszonyok alakultak ki a pártban, ami jelentős belső feszültségeket okoz.

A júniusi Európai Parlamenti választásokon elért 3,7 százalékos eredmény után Donáth Anna lemondott az elnöki tisztségről. A Népszava értesülései szerint Fekete-Győr András agresszív kampányának köszönhetően a pártban feszült légkör uralkodik, ami a tagok közötti megosztottságot erősíti. Fekete-Győr András, aki korábban a párt elnöke, miniszterelnök-jelöltje és frakcióvezetője volt, a választásokat követően bírálta a Donáth-elnökséget, mondván, hogy hiba volt a kampányt egy személy köré szervezni. Ebben a nézetben osztozik Cseh Katalin, Gelencsér Ferenc és Kerpel-Fronius Gábor is.

A pártot további megosztottság érte egy Fekete-Győr által bemutatott, kétes hátterű közvélemény-kutatás miatt, amely szerint ő maradt a párt legnépszerűbb és legsikeresebb arca. Ez a kutatás Soproni Tamás, Terézváros újraválasztott polgármesterének ellenvetését váltotta ki.

A Népszava szerint a tisztújításon Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna távozik a pártvezetésből, míg Bedő Dávid és Cseh Katalin újraindulnak a vezető pozíciókért. A Momentum sajtófőnöke megerősítette a Telex kérdésére, hogy Soproni Tamás, Orosz Anna és Hajnal Miklós biztosan távozik a pártvezetésből.

A párt elnöke, Donáth Anna a június 9-i választás másnapján mondott le. Pozíciójáért először Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke jelentkezett be, és azt ígérte: világos, közérthető ajánlattal és következetes politizálással vissza fogják szerezni a választók széles tömegeinek bizalmát. Mellette Tompos Márton, a Momentum jelenlegi alelnöke, országgyűlési képviselője is elindul a párt július eleji tisztújításán, ő úgy fogalmazott, határozottabb, „szolgáltató pártot” építene a Momentumból, a távozók közül pedig többekkel is szívesen dolgozna, de „szükségesnek tartja a vérfrissítést”.

A Népszava szerint a két jelölt között kiélezett a verseny, úgy tudják, Fekete-Győr egy belső fórumon már az elbukott választás másnapján nekiment a Donáth Anna vezette elnökségnek.

A 2024-es választások egyik nagy vesztese a Momentum volt: míg 2019-ben 9,93 százalékot kaptak az EP-választásokon, amivel két mandátumot szereztek, most 3,70 százalékot értek el, amivel nem jutottak mandátumhoz, valamint nem lesznek képviselőik a Fővárosi Közgyűlésben sem. Hogy a pártnál mi vezethetett a kudarcos eredményhez, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Több ismert politikus is Fekete-Győrt támogatja, Cseh Katalint, Gelencsér Ferencet és Kerpel-Fronius Gábort is említik, Soproni Tamás pedig úgy fogalmazott, ő mindenkinek szurkol.