Karácsony Gergely győzelme után két kérdés maradt

Azt követően, hogy Karácsony Gergely átvette megbízólevelét a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől, csupán két kérdés maradt a színházba, moziba, kiállításokra járó fővárosiak számára. Mit kínál számukra az újraválasztott főpolgármester, illetve a realitásokat is figyelembe véve mi valósítható meg ígéretei közül. Egy biztos, megvalósíthatatlan ígéreteket nem tett.

Karácsony Gergely hihetetlenül szoros küzdelemben, a szavazatok újraszámolását követően, 41 szavazattal győzött az önkormányzati választásokon. A kulturális élet szempontjából fontos, hogy a főpolgármester A kultúra városa, a város kultúrája című konferencián bemutatta kulturális programját, amelyet Niedermüller Péter, a VII. kerület újraválasztott polgármestere vezetett fel. Karácsony Gergely a 2019 decemberében elfogadott új kulturális törvénycsomagról is beszélt, amely a színházak közös működtetését tette lehetővé, és hangsúlyozta, hogy a főváros által finanszírozott intézmények megőrizhették függetlenségüket az állammal kötött átfogó megállapodásnak hála.

A főpolgármester bejelentette, hogy a következő ciklusában új mecenatúraprogramot indít a Független Előadó-Művészeti Szövetséggel (FESZ) közösen, amelyhez a főváros évi 150 millió forintot biztosítana. Emellett tervezi a „pesti Jurányit”, egy budai Jurányi-házhoz hasonló inkubátorház létrehozását a FESZ-szel közösen.

A Merlin Színház felújítását a legfontosabb lépésnek nevezte az elmúlt öt év kulturális beruházásai között. Karácsony szerint a színházat nyitott, összművészeti kulturális térként, az Örkény Színház szakmai vezetése alatt tervezik működtetni, és a Városházán nyitják meg a Budapest Galériát, amely kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont.

A Szabó Ervin Könyvtár kapcsán Karácsony megígérte a tagkönyvtárak felújításának folytatását, de a központi könyvtár rekonstrukcióját elhalasztják. Ígérete szerint új könyvautomaták is elérhetővé válnak a fővárosiak számára. A Filmszemle újraindítását és egy nemzetközi filmfesztivál budapesti megrendezését is tervezi, amelynek a 44. Filmszemle a Corvin Moziban lesz a helyszíne.

Karácsony korábbi ígéretei között voltak megvalósítatlanok is, de a kampányban tett új vállalásai megvalósíthatónak tűnnek a folytonosság jegyében. A kulturális életre vonatkozó tervei azonban a fővárosi közgyűlés új összetételéből fakadó nehézségek miatt is kudarcot vallhatnak, miközben Lázár János szerint Budapestre anyagi csőd vár.