Román válogatott: Tisztelet a vereség után

A román labdarúgó válogatott példamutató magatartást tanúsított, amikor fényesen kitakarították az öltözőt a Hollandia elleni vereségüket követően, és köszönőlevelet is hátrahagytak.

A román csapat nem csak a pályán, hanem azon kívül is pozitív benyomást keltett. A Hollandia elleni, 3-0-s vereség után a labdarúgó-Európa-bajnokságon a román válogatott tagjai rendkívül tiszta állapotban hagyták hátra az öltözőt. Ez a gesztus különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy a csapat nem jutott tovább a tornán, és a vereség ellenére sem voltak kedvetlenek. A románok számára ez a torna 24 év óta a legjobb szereplést jelentette, hiszen csoportelsőként kerültek a legjobb 16 közé, és a játékosok, valamint a szurkolók is élvezték a Németországban töltött időt.

A román labdarúgók köszönőlevele, amelyet az öltözőben hagytak, tovább erősítette a pozitív képet. A levélben kifejezték, mennyire meghatározó élmény volt számukra a részvétel az Európa-bajnokságon. "Minden mérkőzés, minden érzelem, minden élmény összehozott minket, és éreztette velünk a futball varázsát. Azzal a gondolattal távozunk Németországból, hogy mindent odaadtunk Romániáért, és hálásak vagyunk mindazért, amit az itt töltött hetek alatt átéltünk. Megtiszteltetés volt az európai labdarúgás nagy családjához tartozni." - állt a levélben.

A román válogatott cselekedete elismerést váltott ki a szurkolók és a közösségi média részéről egyaránt. Az öltözőről és a levélről készült fotók gyorsan terjedtek az interneten, és Románia számos elismerést gyűjtött be emiatt. Az UEFA is megosztotta az öltözőről készült képet, megjegyezve, hogy a románok tökéletes vendégek voltak. A román szurkolók is méltók voltak a csapatukhoz, hiszen a meccs után sokáig maradtak, hogy tapsoljanak a játékosaiknak.

A románok levelüket a saját nyelvük mellett németül is megfogalmazták, hangsúlyozva, hogy az UEFA Euro 2024 történelmük egyik legfontosabb futballélménye volt, és örülnek annak, hogy ehhez Németország biztosította a színpadot. "Nagyon köszönjük, hogy otthon érezhettük magunkat!" – zárták levelüket.

A román csapat előtt már egy másik ország is híressé vált a meccsek utáni rendszeretőségéről. Két éve a világbajnokságon a japánok hagytak maguk után tökéletes rendet és tisztaságot, mindezt azután, hogy legyőzték a németeket. A vizespalackokat és ételdobozokat, valamint a törölközőket is mind egy helyre gyűjtötték össze. Arról, hogy egyáltalán ott jártak esetükben nem egy levél, hanem néhány origami papírdaru – Japánban a szerencse és a hosszú élet szimbóluma – árulkodott.