Orbán Viktor jelképesen átveszi az EU elnökségét

Orbán Viktor hétfőn jelképesen átveszi a stafétabotot a belga miniszterelnöktől, és találkozik az Európai Tanács elnökével is, miközben Brüsszelben egy koncerttel kezdődik az elnökség kulturális programsorozata – tájékoztatott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Bóka János beszámolt a magyar uniós elnökség tervezett programjairól. Elmondása szerint Magyarország fogja meghatározni az Európai Tanács napirendjét, ami többek között mintegy 1500 munkacsoporti ülést, 230 hazai rendezvényt, 16 informális tanácsülést, valamint az Európai Tanács informális tanácsülését és az európai politikai közösség csúcstalálkozóját foglalja magában, amelyeket novemberben Budapesten tartanak. Emellett Brüsszelben és Luxemburgban 37 formális tanácsülésre, egy EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozóra, valamint egy Öböl-menti együttműködési fórumra és vezetőszintű találkozóra is sor kerülhet. Bóka hozzátette, hogy az elnökségi időszak végére szeretnének elérni bizonyos technikai értelemben vett eredményeket is, mint például az új európai versenyképességi megállapodás. A miniszter szerint a magyar elnökség akkor lesz politikailag sikeres, ha képes lesz felmutatni azokat a változási lehetőségeket, amelyeket az európai polgárok elvárnak az EP-választás eredményeinek ismeretében.

Alexander De Croo, belga miniszterelnök, aki a Tanács eddigi elnökségét látta el, a csütörtöki uniós csúcson mosolyogva megjegyezte: „Az elnökség nem azt jelenti, hogy te vagy Európa főnöke.” Hozzátette, hogy érdekes helyzetben lenni, ahol kompromisszumokat kell elérni, és határozottan ajánlja ezt Orbán Úrnak is. A sajtóteremben nevetés fogadta a mosolyogva előadott mondatát.

A magyar uniós elnökségre való felkészülés jegyében az Építési és Közlekedési Minisztérium egy friss rendeletmódosítással lehetővé tette, hogy a Budapesten járó diplomaták a buszsávban is autózhassanak, a közösségi közlekedés zavarása nélkül. A Magyar Közlöny 2024. június 28-i számában megjelent jogszabály-módosítással a kormány lehetővé teszi, hogy más kiemelten fontos és külön e célból megjelölt esemény lebonyolítása során is lehetővé váljon a kijelölt járművek forgalmának elvezetése a buszsávon keresztül, elkerülve így a fővárosi forgalom további növelését. Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik.

"Igen sajátos időszak" lesz a következő fél év az EU történetében, mert a július 1-jén induló magyar uniós soros elnökségnek az éppen felálló Európai Parlamenttel és az új biztosok megválasztásával még átmeneti időszakban lévő Európai Bizottsággal kell majd együtt dolgoznia – jelezte Bóka János. A magyar elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése lesz, de számos más céljuk is van, mint például az európai biztonsági és védelmi politika megerősítése, a migrációs válság kezelése Európa külső határainak megerősítésével, illetve a nemzetközi partnerségek erősítésével. A miniszter szerint az elnökség egyik központi célkitűzése lesz, hogy ebben az időszakban is biztosítsa az európai intézmények működőképességét, és azt, hogy az EU képes legyen reagálni a világ eseményeire.