Az állampolgársági eskütétel miniszteri biztosa

Miniszteri biztosa lett az állampolgársági eskütételnek, aki a jövőben az eskütételi igazgatási szervvel kapcsolatos feladatokat látja el. A V. kerületi alpolgármester, Balogh-Madár Emese vasárnaptól tölti be ezt a pozíciót, az eskütételi igazgatási szervvel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosként.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Balogh-Madár Emese feladatkörei közé tartozik a jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítése, az eskü- vagy fogadalomtételek feltételeinek biztosítása, az eskütételek lebonyolítása és megszervezése, valamint egyéb, feladatkörébe utalt feladatok ellátása.

A miniszteri biztos munkáját Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter irányítja, aki korábban az V. kerület polgármestere volt. Balogh-Madár Emese munkáját egy háromfős titkárság is támogatja, és helyettes államtitkári fizetést kap, amely jelenleg 1,3-2,1 millió forint között mozog.

Az új rendelkezés értelmében a Miniszterelnöki Kabinetiroda, melyet Rogán Antal vezet, országos hatáskörű szervként végezheti az új magyar állampolgárok esketését. Korábban ez kizárólag polgármesterek előtt vagy nagykövetségeken volt lehetséges, de mostantól már a Miniszterelnöki Kabinetiroda is elláthatja ezt a feladatot.