"Nem volt jó estém" - Megszólalt Joe Biden, miután Donald Trump legyőzte az elnöki vitán

Joe Biden amerikai elnök reagált a kritikákra, amelyek az első amerikai elnökjelölti vita után érték, ahol a szavazók helyett aggodalmat keltett a teljesítményével. Biden elismerte, hogy "nem volt jó estéje", de ellenzi a visszalépés gondolatát, és meg van győződve arról, hogy megnyerhetik a választást.

A pénteki elnökjelölti vita során mind Joe Biden, mind Donald Trump zavartan beszélt, és többször belekeveredett a saját mondataiba. Az esemény során Biden, az abortusz témájáról beszélve, elvesztette a fonalat, ami tovább növelte a demokraták aggodalmát az elnök újraválasztásával kapcsolatban.

A New York Times vezércikkben arra szólította fel Bidet, hogy mondjon le az újraválasztási kampányról, mondván, "a legnagyobb közszolgálat, amit most tehet, az az, hogy bejelenti, nem indul az újraválasztáson". Azonban Biden nem tűnik hajlandónak megfogadni ezt a tanácsot.

A kritikákra reagálva Biden egy szombati adománygyűjtő eseményen elmondta, hogy "nem volt nagyszerű estém, de Trumpnak sem", és hozzátette: "Ígérem nektek, hogy meg fogjuk nyerni ezt a választást." Ezzel magabiztosságát fejezte ki a választási győzelemmel kapcsolatban.

Biden kiemelte, hogy megérti az aggodalmakat az elnökjelölti vita kapcsán, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben keményebben fog dolgozni. New Yorkban és New Jerseyben vett részt egy sor adománygyűjtő rendezvényen, ahol megpróbálta megvédeni a CNN elnökjelölti vitájában nyújtott teljesítményét.

Biden és a felesége mellett Phil Murphy, New Jersey demokrata kormányzója is részt vett az adománygyűjtésen és biztosította róla Bident, hogy „mindannyian 1000%-ban vele vannak”. Biden teljesítménye vegyes reakciókat váltott ki, a vita után pánik lett urrá a demokratákon, a jelek szerint pedig megtört a párton belüli tabu, hogy nem szabad a visszalépéséről beszélni. A Biden-kampány elfogadta, hogy a vita nem úgy sikerült, ahogyan remélték, de azt mondta, hogy nem fog félreállni egy másik jelölt javára.

Jennifer O'Malley Dillon kampányelnök szerint a vita utáni belső felmérések azt mutatták, hogy „a szavazók véleménye nem változott”. „Nem ez lesz az első eset, hogy a média túlfújt narratívái átmeneti visszaesést okoztak a közvélemény-kutatásokban” - mondta.

A New York Times egy szerkesztőségi cikkben „vakmerő szerencsejátéknak” minősítette elhatározását, hogy újra induljon. A cikk szerint a demokratáknak „el kellene ismerniük, hogy Biden nem folytathatja a versenyt, és létrehozni egy olyan folyamatot, amely alkalmasabb személyt választ ki helyette”.

Barack Obama volt elnök, Biden támogatója a közösségi médiában arról írt, hogy „előfordulnak rossz vitaestek”. „Ez a választás még mindig egy választás egy olyan ember között, aki egész életében az átlagemberekért küzdött, és egy olyan ember között, aki csak magával törődik” - írta Obama.

Néhány órával a vita után Trump azt mondta támogatóinak, hogy a vitát „nagy győzelemnek” tekinti kampánya számára, és hozzátette, hogy szerinte Biden „durván inkompetens”.