Hitler a saját közeli barátját is megölette a hosszú kések éjszakáján

1934. június 30-án reggel Adolf Hitler két fegyveres kíséretében berontott a Bad Wiessee-i Hanselbauer szálloda 7-es számú szobájába, ahol rámutatott az ébredező Ernst Röhmre, és letartóztatta őt. Röhm, a Sturmabteilung (SA) vezetője és Hitler egykori jó barátja, másnap délutánra halott volt.

Röhm és Hitler az 1910-es évek végén találkoztak, és mindketten részt vettek a német munkáspárt nemzetiszocialista NSDAP-vé alakulásában, valamint a 1923-as müncheni sörpuccsban. A puccs kudarca után Hitler öt év börtönbüntetést kapott, de csak tizenhárom hónapot töltött le, Röhm pedig felfüggesztettet.

A világgazdasági válság idején a weimari köztársaság krízisbe került, és a szélsőséges eszmék teret nyertek. 1933 januárjában Hitler kancellárrá vált, és hamarosan megszilárdította hatalmát, többek között a Reichstag felgyújtását követően. Az NSDAP nagy fölénnyel nyert egy előrehozott választást.

Az SA, amely utcai harcokat vívott és erőszakkal félemlítette meg a nácik riválisait, 1934-re négymillió fősre duzzadt. Röhm radikális lépéseket szorgalmazott, és a „második forradalom” gondolatával ellenségeket szerzett magának az NSDAP-n belül. Hitler is egyre terhesebbnek érezte Röhm hatalmi törekvéseit és nyílt homoszexualitását.

A Reichswehr vezetői az SA tevékenységének korlátozását követelték, míg Röhm a hadsereg és az SA egyesítését szerette volna. Hitler végül úgy döntött, hogy erőszakkal oldja meg az SA-kérdést. A titkosszolgálatok bizonyítékokat gyűjtöttek az SA vezetői ellen, és összeállt a likvidálandók listája.

A Kolibri-akció során, amelyet június 30-ra időzítettek, Hitler letartóztatta Röhmöt és az SA vezérkarát. Országszerte letartóztatások és tárgyalás nélküli kivégzések kezdődtek. Az SS-kommandók legalább 85 embert öltek meg, köztük Strassert, Kahrt és Schleichert. Ártatlan áldozatok is voltak, mint például Willie Schmid zenekritikus.

Röhmöt július 1-jén két SS-tiszt kereste fel, és fegyvert adtak neki öngyilkosság céljából, de ő nem használta azt. Végül az egyik vagy mindkét tiszt agyonlőtte őt.

Az akció után Hitler kiadta az államvédelmi törvényt, amivel jogszerűvé tette a történteket. A hadsereg és a politikusok között voltak pozitív és negatív reakciók is. Az SA vezetését Viktor Lutze vette át, és a szervezet az SS alá került. Hitler beszédében vállalta a felelősséget a tisztogatásért, és figyelmeztette az állam ellen emelt kézzel rendelkezőket.

A hivatalos statisztikák szerint „a hosszú kések éjszakáján” – vagy másnéven a Röhm-puccsban, esetleg Kolibri-műveletben – 81 embert végeztek ki, de a valós szám akár több száz is lehetett, az ezernél is több börtönbe került ember mellett.