Google Fordító: Mostantól közel kétszer annyi nyelvet ismer

A Google Fordító, noha nem tökéletes, továbbra is az egyik legkedveltebb fordítóalkalmazás. A Google most bejelentette, hogy jelentősen bővítette a támogatott nyelvek körét, közel a duplájára növelve azok számát.

A Verge információi szerint a Google Fordító korábban 133 nyelvet támogatott, de a PaLM 2 nevű nyelvi modell segítségével most 110 új nyelvet tanult meg, ami az alkalmazás történetében a legnagyobb bővítés.

Isaac Caswell, a Google Translate kutatója elmondta, hogy a hozzáadott nyelvek többségét legalább egymillió ember beszéli, és vannak olyanok is, amelyeket több százmillióan használnak. Az új nyelvek körülbelül negyede afrikai eredetű.

A Google Fordító által most támogatott nyelvek között szerepel a kantoni is, amely hosszú ideje a leginkább várt nyelvek egyike volt. A kantoni nyelv tanítása különösen nehéz volt a modell számára, mivel gyakran átfedésben van a mandarin nyelv írásos formáival, ami megnehezítette a tanításhoz szükséges pontos adatok megtalálását.

Az új nyelvek között megtalálható az afar, a csecsen és a roma is, amelyek közül utóbbi különösen figyelemre méltó, hiszen nagyon kevesen beszélik a földön. Jelenleg azonban a kantoni és a roma nyelv még nem szerepel a kiválasztható nyelvek listáján, így egyelőre nem lehetséges ezekre a nyelvekre fordítani, de várhatóan ez hamarosan megváltozik.