Új remény a 2-es típusú cukorbetegek számára

Egy friss tanulmány eredményei szerint az időszakos böjt követése jelentős javulást hozhat a korai 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek állapotában.

Az Euronews által ismertetett kutatás során a résztvevők 80 százalékánál remisszióba került a cukorbetegség, amikor az 5:2 arányú időszakos böjtöt alkalmazták, ami azt jelenti, hogy a hét két nem egymást követő napján böjtöltek, a többi napot pedig normál étkezéssel töltötték. A vizsgálatban körülbelül 400 kínai résztvevő vett részt, akik közül egyesek a cukorbetegség elleni metformint vagy empagliflozint szedték, míg mások az említett böjti protokollt követték. A 16 hetes vizsgálat végére a böjtölő csoport vércukorszintje átlagosan 1,9 százalékkal csökkent, szemben a gyógyszert szedők 0,3 és 0,4 százalékos csökkenésével.

Dr. Alexandra Kautzky-Willer, a Bécsi Orvostudományi Egyetem endokrinológiai és anyagcsere részlegének vezetője szerint a böjtölési protokollok és az életmódváltással történő fogyás kiemelten fontosak, és ezeknek kell lenniük a kezelés kiindulópontjainak.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a fogyás vagy maga az időszakos böjt járult-e hozzá inkább a vércukorszint javulásához, és hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek ezeknek az életmódbeli változtatásoknak a cukorbetegség kezelésében. Egy Egyesült Királyságban végzett kutatás eredményei szerint, bár sok 2-es típusú cukorbeteg kezdetben lefogyott és remissziót ért el, csupán 13 százalékuk maradt remisszióban öt év elteltével.