Figyelemzavaros? Van egy szuperképessége!

Az is tudhat valamit, aki kilóg a sorból. Ha nem pörögnénk százezer éve a természet kuponjain és nyereményakcióin, itt sem lennénk.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói egy meglepő eredményre jutottak a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) evolúciós hatásaival kapcsolatos kutatásuk során: az idegrendszeri beállítottság kiemelkedő teljesítményt kölcsönöz bizonyos feladatok terén.

Egy online vizsgálat keretében a résztvevőknek nyolc perc alatt a lehető legtöbb bogyót kellett összegyűjteniük bokrokról. A gyűjtögetés után egy kérdőív segítségével azonosították a figyelemzavaros tüneteket mutató játékosokat.

A kutatás során kiderült, hogy az ADHD tüneteit mutatók átlagosan 602 bogyót gyűjtöttek, míg az átlagos figyelműek csak 521-et. Ez a 15 százalékos különbség jelentősnek mondható. Habár a kutatás nem vizsgálta részletesen az ADHD diagnózisát, több mint négyszáz résztvevő kapcsolódott be az online vizsgálatba.

A neurodiverzitás idegrendszeri sokszínűséget jelent. Az evolúció során kialakult tulajdonságok és viselkedések, amelyek ma feleslegesnek vagy kórosnak tűnhetnek, korábban életben maradást biztosító előnyök voltak.

A neurodiverzitás a mai világban könnyen alááshatja az átlagtól eltérő emberek önértékelését, akik ügyetlennek és butának érezhetik magukat. Azonban, ha egyszer fordul a kocka, és bekövetkezik valamilyen válság, mint például egy űrlényinvázió, polgárháború vagy zombiapokalipszis, akkor éppen ezek az emberek lehetnek azok, akikre szükség van.

Az ADHD-vel kapcsolatban a hiperfókusz jelensége kiemelkedő, amikor valaki azonnal teljes figyelemmel tud valami felé fordulni, ami egy vadász-gyűjtögető képesség lehetett a múltban. Egy 1998-as kutatás szerint az ADHD-sek képesek lehetnek személyes szükségleteiket, mint az alvás vagy evés, elhalasztani egy sürgős feladat elvégzése érdekében.

Egy 2008-as kutatás, amely Kenyában élő nomád népcsoportokat vizsgált, arra a következtetésre jutott, hogy az ADHD-hez köthető genetikai adottságok együtt járhatnak az átlagosnál jobb egészségi állapottal. A Cambridge Egyetem pszichológusai hasonló eredményre jutottak, amikor a diszlexiásokat vizsgálva megállapították, hogy az olvasási nehézségeket kreatív felfedező tevékenységgel és a világ nagyobb összefüggéseinek meglátásával ellensúlyozzák.