Új irányt vesznek a közösségi oldalak, célkeresztben a barátkozás

A közösségi média platformjai új stratégiát követnek, amelynek középpontjában a szorosabb baráti kapcsolatok ápolása áll. Ezt a tendenciát a TikTok fejlesztői kezdeményezték, és most más platformok is követik az új irányt.

A ByteDance által létrehozott új alkalmazás, a Whee, egy olyan platformként pozicionálja magát, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kizárólag barátaik számára látható fotókat osszanak meg. A Whee-t már több országban tesztelik az Egyesült Államokon kívül.

Az Instagram, amely a Meta része, nem marad le a versenyben, hiszen a múlt héten bevezette azt a funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy élő videóközvetítéseket csak a közeli barátaik körében indítsanak.

A Snapchat is hasonló úton jár, ahol a platform most már inkább a barátokkal való közvetlen kapcsolatokra összpontosítja a funkcióit, és távolodik azoktól a tartalmaktól, amelyeket a felhasználók hiteltelennek vagy mesterkéltnek ítélnek meg.

Ez a stratégiai váltás a közösségi platformok részéről egyértelmű válasz a fiatalok körében megfigyelhető magányosság és a közösségi kapcsolatok iránti igény növekedésére. A felhasználók olyan alkalmazásokat keresnek, amelyek segítségével erősebb kötődést alakíthatnak ki a társadalomhoz.

Az utóbbi években több startup is megjelent a piacon, amelyek ezt a piaci rést célozzák meg. Ilyen például a nemrégiben 500 millió dollárért eladott BeReal, ahol a felhasználók napi, szerkesztetlen fotók megosztásával tarthatják a kapcsolatot egymással.

A szakértők szerint az influenszerek által létrehozott tartalmak háttérbe szorították a hétköznapi felhasználók bejegyzéseit, ami növelte az igényt olyan platformok iránt, mint a Discord, amelyek kisebb, csoportos megoldásokat kínálnak a felhasználóknak.