Marsi körülmények között is túlélő moha

Egy friss kutatás szerint a Syntrichia caninervis nevű mohafaj képes ellenállni a marsihoz hasonló extrém körülményeknek, mint például a szárazság, a magas sugárzási szintek és az extrém hideg. Daojüan Csang, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója és csapata szerint ezek az eredmények alátámaszthatják az űrbéli kolonizáció lehetőségét olyan növények felhasználásával, amelyek alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez.

A növények képessége, hogy a szén-dioxidot és a vizet oxigénné és szénhidrátokká alakítsák át, kiemelten fontos lehet hosszú távú űrmissziók során. Habár a Syntrichia caninervis nem fogyasztható, mégis hasznos lehet az űrben, például a talaj előkészítésében, hogy más növények is megélhessenek rajta.

A kutatók megállapították, hogy a moha nem csak túléli a szinte teljes kiszáradást, hanem képes gyorsan regenerálódni és növekedni is, még komoly stresszhatások után is. A laboratóriumi kísérletek során a moha akár öt évet is kibírt mínusz 80 Celsius-fokon, illetve 30 napot mínusz 196 Celsius-fokon, továbbá gammasugárzásnak is kitették, amit szintén túlélt, sőt, az enyhe sugárzás még a növekedését is segítette.

A mohát a marsi körülményeket utánzó környezetben is tesztelték, ahol alacsony nyomás, alacsony hőmérséklet, a Mars légköréhez hasonló összetétel és UV-sugárzás érte. A faj még hét napos expozíció után is képes volt regenerálódni.

A kutatócsoport szerint a jövőben a mohát a Marsra és a Holdra is el lehetne szállítani további vizsgálatok céljából.

Azonban a tanulmányt független szakértők is bírálták, rámutatva annak korlátaira. Nem sikerült bizonyítani, hogy a moha jelentős oxigénforrás lenne, vagy hogy képes lenne szaporodni a marsi körülmények között. A részecskesugárzás hatásait sem vizsgálták, és figyelembe kell venni, hogy a Marson a hőmérséklet ritkán emelkedik a fagypont fölé, ami megnehezítheti a növények kültéri termesztését. Stuart McDaniel, a Floridai Egyetem mohaszakértője szerint bár a moha jól viseli az extrém körülményeket, kérdéses, hogy képes lenne-e a Mars terraformálására. Wieger Wamelink, a Wageningeni Egyetem tudósa szerint a tanulmány eredménye abból a szempontból megkérdőjelezhető, hogy a kínai kutatók nem marsi talajon tesztelték a mohát, valamint földi körülmények között regenerálódott a növény. Mindazonáltal izgalmas a felvetés, hogy egy növény képes lehet túlélni a Mars zordságát, és egy esetleges génmódosítás mennyire tudná tovább javítani az esélyeit.