Kína szerint nem a Földből szakadt ki a Hold

A kínai kutatók által a Holdról hozott mintákban talált grafén ellentmondhat a hagyományos keletkezési elméletnek, amely szerint a Hold a Föld és egy másik bolygó, Theia ütközése nyomán jött létre.

A South China Morning Post jelentése szerint a kínai kutatók grafént találtak a Csang'o-5 holdküldetés során gyűjtött mintákban, ami felveti a kérdést, hogy a Hold valóban a Föld és Theia ütközése nyomán jött-e létre. A Csilini Egyetem munkatársai Raman-spektroszópiával elemezve a mintákat, 2-7 rétegű grafén darabokat azonosítottak, amelyek egy korábbi összefüggő szenes héj részét képezhetik.

A grafén, amely egyetlen atom vastagságú grafitréteg, különleges fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, és erősebb az acélnál, potenciális szupravezető, valamint képes energiát termelni rossz fényviszonyok mellett is, ha napelemre applikálják.

Az Apollo-program során visszahozott holdmintákban is találtak már grafént, amelyeket meteoritbecsapódások nyomának vélték. A korábbi feltételezések szerint a Holdon csak elvétve található szén, mivel egy óriási energiájú kataklizma, az ősi Föld és Theia ütközése során elillant a többi alacsony forráspontú elemmel együtt.

A kínai kutatók szerint azonban a kétmilliárd éves réteges grafén helyi vulkanikus tevékenység során, a vasban gazdag felszínnel és napszéllel találkozva keletkezhetett, ami arra utal, hogy a szén nem párolgott el teljesen, és létezik egy folyamat, amely a mágneses mező és légkör nélküli Holdon megköti a megmaradt szenet.

A Csang'o-5 küldetés négy évvel ezelőtt hozott vissza mintákat a Holdról, és a Csang'o-6 küldetés mintái, amelyeket Belső-Mongóliában landoltak, sűrűbbek, ragacsosabbak és darabosabbak, mint a Hold felénk néző oldaláról származók. A tudományos elemzés évekig tart majd.

Kína jelezte, hogy nemzetközi tudományos közösséggel megosztja a holdi mintákat, azonban az amerikai kutatók nem részesülnek ebből, mivel a Wolf törvény értelmében a NASA nem használhat állami forrásokat kínai programokhoz köthető tevékenységre. A kínai űrhivatal alelnöke, Bian Csigang szerint az amerikaiaknak el kell hárítaniuk a törvényi akadályokat az együttműködés érdekében.