A BlackRock óriási lépése a pénzügyi információszolgáltatás területén

A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock bejelentette, hogy 2,55 milliárd fontért felvásárolja a Preqin brit adatszolgáltató csoportot, ezzel először lépve be a pénzügyi információszolgáltatás piacára.

A BlackRock, amely 10 500 milliárd dollárnyi vagyont kezel, ezzel az ügylettel megelőzte az S&P Globalt és a Bloomberget. Az adatszolgáltatók iránti kereslet növekedését a magántőkecsoportok, vagyonkezelők és nagyobb információs vállalkozások versenyképességének fenntartása indokolja, hiszen a befektetők részletes pénzügyi piaci információkat igényelnek.

Az adatszolgáltatók piacán korábban is történtek jelentős akvizíciók, például az S&P Global 44 milliárd dollárért történt felvásárlása az IHS Markit cégért 2020-ban, valamint a London Stock Exchange 27 milliárd dolláros üzlete a Refinitivért.

A BlackRock idei második nagy húzásáról van szó, hiszen januárban már 12,5 milliárd dolláros megállapodást kötöttek a Global Infrastructure Partners megvásárlásáról, amely üzlet a harmadik negyedévben zárulhat le.

A Preqin, amelyet 20 évvel ezelőtt alapítottak, a magántőke- és fedezeti alapok teljesítményének nyomon követésére szakosodott, jelenleg mintegy 200 000 felhasználóval és 60 000 alapkezelő, valamint 30 000 befektető adataival. A cég bevételei az elmúlt három évben évente több mint 20 százalékkal nőttek.

A BlackRock a Preqin 2024-re várt 240 millió dolláros bevételének 13-szorosát fizeti ki a felvásárlásért. A Preqin alapítója, Mark O'Hare a BlackRock egyik alelnöke lesz. A tervek szerint a Preqin önálló cégként működik tovább, de adatfolyamai integrálódnak a BlackRock Aladdin és eFront kockázatkezelési rendszereibe.

Részletes jogi információ