A mémrészvény-őrület újabb hulláma

Az eredeti mémrészvény-őrület 2021-ben robbant ki, de úgy tűnik, a jelenség nem csitul, hiszen az elmúlt hetekben több részvény árfolyama is megugrott, legutóbb a Koss részvényei kerültek reflektorfénybe.

A mémrészvények körüli lázat a Roaring Kitty nevű befektető indította el, aki idén tavasszal ismét aktívvá vált, és ez jelentős hatással volt néhány részvény árfolyamára. A GameStop, amely a 2021-es események középpontjában állt, május elején kezdett el emelkedni, és rövid idő alatt hatszorosára nőtt az árfolyama. Az AMC mozilánc részvényei május közepén két nap alatt majdnem négyszeresére ugrottak. A Chewy online kisállat-ellátó cég részvényei május végén indultak meg, és június végére több mint megduplázódott az értékük.

A legfrissebb esetben a Koss, egy amerikai fejhallgató-gyártó cég részvényei kerültek a befektetők célkeresztjébe. Május elején kezdődött az emelkedés, és az árfolyam azóta két hullámban nőtt jelentősen, közel nyolcszorosára az eredeti értékhez képest, csupán a mai napon több mint négyszeresére emelkedett.

A 2021-es csúcsponton a mémrészvények árfolyama 127 dollár felett állt, ami jelentős mértékben meghaladja a mostani értékeket. A Koss részvényekkel kapcsolatos forgalom is kiugróan magas volt, az elmúlt két hónap átlagos forgalmához képest, amely 854 ezer darab volt, most közel 65 millió darabot ért el.

A Koss esetében nem történt különösebb bejelentés a cég részéről, a részvények emelkedését pusztán néhány pletyka és a shortpozíciók zárása okozhatta. A közkézhányad több mint tízszerese cserélt gazdát a tőzsdén, ami rendkívül magas forgalmat jelent.

Roaring Kitty, aki a mémrészvényekkel kapcsolatos őrület egyik főszereplője volt, idén ismét befektetett a GameStopba, és ezt követően posztolt is róla, ami tovább növelte a részvények árát. Emiatt felmerült a kérdés, hogy kizárják-e a kereskedési platformról, ahol tevékenykedik.

Címlapkép: Koss

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.