A németek kiesése és a vitatott játékvezetői döntések az Eb-n

A német labdarúgó-válogatott a spanyolok elleni drámai mérkőzésen, Mikel Merino 119. percben szerzett fejes góljával 2-1-es vereséget szenvedett, így búcsúzott a hazai rendezésű Európa-bajnokságtól. Merino gólöröme különleges pillanatot jelentett, hiszen lemásolta édesapja, Ángel Merino 33 évvel ezelőtti ikonikus gólörömét, amikor is egy tiszteletkört futott a szögletzászló körül, pont úgy, ahogy apja tette 1991-ben ugyanebben a stadionban. A németek számára a csalódás mellett a játékvezető, Anthony Taylor döntései váltak vitatémává, aki a meccs során összesen 15 sárga és egy piros lapot osztott ki, és több durva szabálytalanságot is elnézett Toni Kroosnak.

A legnagyobb ellentmondást Marc Cucurella kezezése körül kialakult helyzet váltotta ki. A hosszabbítás első félidejében, amikor a mérkőzés állása 1-1 volt, Jamal Musiala lövését a spanyol védő bal keze állította meg a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem fújt büntetőt, és a videóbíró sem avatkozott közbe. Az UEFA szerint azonban helyes döntés született, mert a torna előtt kiadott játékvezetői irányelvek szerint Cucurella karja nem volt természetellenes helyzetben, amikor a labdával találkozott.

Az ESPN szerkesztője, Dale Johnson szerint az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke, Roberto Rosetti a torna előtt bemutatott példákon keresztül világossá tette, hogy a testhez közeli, függőleges helyzetben lévő kar érintése nem minősül kezezésnek. Johnson szerint Cucurella esete hasonló volt ehhez a szituációhoz, annak ellenére, hogy a spanyol védő keze nem volt teljesen a testéhez szorítva.

A németek korábban, a dánok elleni nyolcaddöntőn hasonló helyzetben kaptak büntetőt, amikor Joachim Andersen kezezése miatt ítéltek ellenük tizenegyest. Az esetek közötti különbség az volt, hogy Andersen karja nem volt a teste mellett, hanem vízszintes helyzetben volt, amikor a labda hozzáért.

Manuel Gräfe, az egykori német FIFA-bíró szerint a kezezésnél mindkét kar mozgását figyelembe kell venni, és Cucurella esetében a labda útjában hagyott kar miatt büntetőt kellett volna ítélni. Gräfe a VAR használatát is hiányolta az ilyen fontos meccseken, és egyértelmű kezezésnek ítélte a helyzetet. Michael Ballack, a korábbi német válogatott is „egyértelműen rossz döntésnek” nevezte az esetet, mondván, „Minden kritérium teljesült a büntetőhöz. A kar ki van nyújtva, egyértelmű előnyszerzés, mégis lesznek szakértők, akik ezt másképp látják”.

Julian Nagelsmann szövetségi kapitány szerint a lövés irányát is figyelembe kellene venni a kezezés értékelésekor, és úgy véli, hogy Musiala lövése kapura tartott, ezért büntetőt kellett volna ítélni. A Bild szerint Nagelsmann segítője, Sandro Wagner a meccs után konfrontálódott Anthony Taylorral a játékvezetői öltözőben. Mikel Merino, aki a hősiessé vált gólt szerzett, már 26-szoros válogatott, és korábban nyert Német Kupát a Dortmunddal, Spanyol Kupát a Sociedaddal, valamint a Premier League-ben is megmutatta tehetségét a Newcastle játékosaként. A spanyol válogatottal úton van afelé, hogy a 2023-as Nemzetek Ligája után újabb trófeát nyerjen, a következő ellenfél a franciák lesznek az elődöntőben.