Kiadó nyaraló? Ezt nem árt tudnia, mielőtt lépne

A nyári szezonban több új szálláshely-szolgáltató is piacra lép, így fontos tisztában lenni az adózási szabályokkal, amelyek az alkalmi jelleggel bérbeadó magánszemélyekre vonatkoznak. Az Economx által megkérdezett Szadai András adótanácsadó, a WTS Klient adópartnere segít eligazodni a részletekben.

A nyár beköszöntével egyre többen keresik a különböző online felületeken elérhető szálláshely-szolgáltatásokat, ami adózási kérdéseket is felvet. Szadai András adótanácsadó szerint két fő kategória létezik: az egyéb szálláshely-üzemeltetés és a magánszálláshely-üzemeltetés. Az egyéb szálláshely-üzemeltetők gazdasági társaságok, míg a magánszálláshelyek üzemeltetői adószámos magánszemélyek vagy egyéni vállalkozók lehetnek, akik legfeljebb 8 szobás és 16 ágyas szálláshelyet üzemeltetnek.

A magánszemélyként történő adózás javasolt az alkalmi jelleggel bérbeadóknak, míg az egyéni vállalkozóként történő adózás az üzletszerűen végzett bérbeadás esetén előnyösebb lehet. Az egyéni vállalkozók három adózási mód közül választhatnak: szja szerinti adózás, átalányadózás vagy vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti adózás.

Az önkormányzatoknál felmerülhet idegenforgalmi adó, építményadó, kommunális adó vagy parkolóhellyel kapcsolatos díjfizetés is. Magánszemélyként a tételes átalányadózás vagy az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerinti adózás választható, utóbbi esetben tételes költségelszámolással vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával. A tételes átalányadó szobánként évi 38 400 forint, amelyet negyedévente kell megfizetni.

A NAV felé 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni, amelyre 2023 áprilisa óta már nem vonatkozik a koronavírus miatti moratórium. Az általános forgalmi adókötelezettség is érvényes, de alanyi adómentesség választható, ha az üzemeltető nem haladja meg a 12 millió forintos értékhatárt.

A magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység bejelentéséhez az 552014 ÖVTJ kódon kell regisztrálni a 24T101-es nyomtatványon. Fontos az áfamentességre vagy a tételes átalányadó választására vonatkozó döntést is meghozni.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység csak az illetékes jegyző által kiállított szálláshely-nyilvántartásba vételről szóló igazolás, szálláshely minősítés és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) regisztrációs szám birtokában végezhető. 2019-től minden belföldi szálláshelyet regisztrálni kell az NTAK-ban. A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenesen biztosít szálláshelykezelő platformot, a Vendégem szoftvert. 2021-től kötelező a szálláshely-minősítés, amelyet háromévente felül kell vizsgáltatni.