221 centis kínai szörnyeteg a kosárlabdapályán

A női kosárlabdázás világában ritkának számító óriás, a 221 centiméter magas Csang Ce-jü, aki mindössze 17 éves, lenyűgöző teljesítményt nyújt az U18-as Ázsia-bajnokságon.

A kínai válogatottban játszó Csang Ce-jü, aki angol átírással Zhang Ziyu néven is ismert, három évvel ezelőtt tűnt fel a kosárlabdasportban, amikor az U14-es kínai bajnokság döntőjében 42 pontot, 25 lepattanót és 6 blokkot ért el, ezzel vezetve győzelemre a Santung tartomány csapatát. Akkoriban a FIBA jelentése 226 centiméteres magasságúnak említette, ami minden idők legmagasabb női kosarasának tekinthető a feljegyzések szerint.

A most zajló U18-as Ázsia-bajnokságon Csang Ce-jü a FIBA statisztikái szerint 221 centiméter magas, ami öt centiméterrel alacsonyabb az előzőleg említett magasságnál. Ez felveti a kérdést, hogy vajon korábban vagy most mérték-e rosszul a magasságát.

A bajnokság első mérkőzésén Csang Ce-jü csereként 13 perc alatt 19 pontot és 7 lepattanót szerzett, miközben minden mezőnykísérlete sikeres volt. A FIBA Twitter-oldalán is megemlítette, hogy tökéletes dobássorozattal debütált.

A következő meccsen, Új-Zéland ellen, már kezdőként 36 pontot, 13 lepattanót és 4 blokkot ért el, 80 százalékos dobáspontossággal, ami hozzájárult Kína győzelméhez.

A harmadik csoportmérkőzésen Japán ellen Csang 44 pontot szerzett, 20/22-es mezőnymutatóval és 14 lepattanóval. Eddigi három meccsén összesen 99 pontot ért el, 51 dobásból 45 találatot elérve.

A magasságát tekintve Csang öröklés útján is előnyben van, hiszen apja 213, anyja 198 centiméter magas, és mindketten kosaraztak.