Majdnem meghalt, mégis ő lett az első női sztársportoló

Alig egy évvel a két Oscarra jelölt Nyad megjelenése után, egy új film kerül bemutatásra, amely egy határait feszegető úszóról szól: a Lány a hullámok hátán című film július 19-én debütál a Disney+-on, melynek főhőse Gertrude „Trudy” Ederle, az első nő, aki átúszta a La Manche csatornát 1926-ban. Trudy szerepében a Star Wars-filmekből ismert Daisy Ridley látható, aki meglepően jól állja meg a helyét a karakter bőrében.

A film egy feminista produkcióként tűnik fel, de ennél sokkal többet nyújt: az emberi teljesítmény, az elfogadás, a kitartás és az álmok megvalósításának témáját feldolgozva, kortól és nemtől függetlenül képes megszólítani a nézőket, különösen a fiatal lányokat.

Életveszélyben volt − többször is

Trudy gyermekként beteges volt, alig élte túl a kanyarót, de már akkor is felülírta az esélyeket és felépült a betegségből. Édesanyja unszolására kezdett el úszni nővérével, Meggel együtt, először az óceánban edzve, mielőtt felvételt nyertek volna egy titkos női úszócsapatba. Német bevándorló apjuk, Kim Bodnia által alakítva, nem örült annak, hogy lányai úsznak, de mégis lehetővé tette számukra az edzéseket.

Trudy tinédzserként már jobbnak bizonyult nővérénél, nagyobb sikereket ért el, és részt vett az 1924-es párizsi olimpián. Meg húga sorsába beletörődve betöltötte a hagyományos női szerepet, míg Trudy saját útját választotta.

Úttörő sportolónő

A Lány a hullámok hátán című film több mint másfél órás, de korántsem unalmas. Egy sportoló életét bemutató felnövéstörténet és dráma, amely nem csak az úszónő fizikai teljesítményét mutatja be, hanem lelki világába is betekintést nyújt. Joachim Rønning rendező érzékletesen ábrázolja a főszereplő frusztrációját és az igazságtalanság érzetét.

A történet száz évvel ezelőtt játszódik, egy olyan időszakban, amikor a női sportolók nem kaptak megfelelő feltételeket a fejlődéshez, mint például a megfelelő táplálkozást vagy edzési lehetőségeket. A nők azonban találékonyak voltak és megtalálták a módját, hogy előrébb jussanak a patriarchális társadalomban.

Trudy büszkesége, önbecsülése, gyors esze és kitartása segítették előre, még akkor is, amikor mások próbálták visszahúzni. A film nem csak a női szerepekre fókuszál, hanem a merészség és a kitartás témájára is, amely mindenki számára inspiráló, aki valaha is célt tűzött ki maga elé. Rønning rendezői stílusa és Ridley alakítása együtt egy emlékezetes filmet alkotnak.

Az operatőr, Oscar Faura munkáját is ki kell emelni, aki valós felvételekkel teremtett CGI-szerű képi világot. A vízi jelenetek lenyűgöző képeket eredményeznek, amelyek érzékletesen ábrázolják a főhős lelki állapotát.

A film üzenete szerint az út maga a cél. Trudy sikertelen olimpiai szereplése új lendületet adott neki, többre vágyott, mint csillogó érmek: a férfiakhoz mérte magát, amikor a nyílt vízben próbált szerencsét. A Csatorna átúszása során a film izgalmas és humoros jelenetekkel teli, Rønning kifinomult stílusa és Ridley kiemelkedő alakítása pedig egy olyan filmélményt nyújt, amelyről még sokat fogunk hallani.

8,5/10