Olimpia mindhalálig! Extrém hosszúságú pályafutások a magyar sportra zúduló pénzesőben

Friss példa mindkettő: a 35 éves Hosszú Katinka és a még nála is két évvel idősebb Kozák Danuta harcba indult hatodik, illetve ötödik olimpiájáért, miközben emberi számítás szerint vajmi kevés esélyük volt arra, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

Nem kell nagyon öregnek lenni ahhoz, hogy felidézzük az atlantai olimpiát, amikor Egerszegi Krisztina ötödik aranyérmét szerezte, ezen belül is a harmadikat a 200 méteres hátúszásban. Egerszegi Krisztina már a rövidebbik hátúszó számban sem volt hajlandó elindulni, mert egyszerűen nem volt hozzá kedve, nem szerette a száz hátat. Ezzel biztos aranyérmet dobott ki az ablakon, és ez bizonyítható is, hiszen a 4x100 méteres magyar vegyes váltó első embereként „Egér” fél másodperccel jobb időt úszott, mint az egyéniben győztes amerikai úszónő.

Egerszegi példája nem volt egyedi, Darnyi és Ónodi is tudta, mikor kell abbahagyni

Atlanta után, Egerszegihez hasonlóan 22 évesen vonult vissza Barcelona tornász olimpiai bajnoka (ugrás), Ónodi Henrietta, de például Egerszegi példaképe, Darnyi Tamás, a nemzet Pucija is viszonylag fiatalon, 1993-ban, 26 évesen befejezte az úszást. Volt erejük a csúcson visszavonulni, nem várták meg, amikor már a vert mezőnyben kullognak.

Ezzel szemben manapság ez nem mindenkinek sikerül...

Ma a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta 37 évesen, a háromszoros ötkarikás aranyérmes Hosszú Katinka 35 évesen még elkeseredetten próbálkozott, miközben akarva, akaratlanul részben lebontották saját márványszobrukat. Cseh László is 36 éves koráig úszott, három éve, Tokió után búcsúzott el az aktív versenyzéstől. Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos – ma már Göd város polgármestere – két évvel ezelőttig, 2022-ig versenyzett. Varga Dénes, Peking olimpiai bajnok vízilabdázója 37 évesen szintén ötödik ötkarikás eseményére készül, bár ő annyiban kilóg a sorból, hogy tudása nem kopott meg, még mindig világklasszis.

Valaha egy klozet, ma 55 millió

Sokkal több pénz jut a magyar költségvetésből a sportra, mint azelőtt. Faragó Tamás, az olimpiai vízilabdatorna MVP-je három és fél éve nyilatkozta, hogy a jutalmából, a 60 000 forintból egy klozetet tudott volna venni egy lakótelepi lakásban. Hegedüs Csaba, az 1972-es müncheni olimpia legendás birkózóbajnoka is a minap mondta, hogy az ő jutalma 28 000 forint volt a századik magyar olimpiai aranyéremért. Manapság az 55 millió forintért, amennyit a párizsi olimpia magyar aranyérmesei kapnak az államtól, jóval többet lehet vásárolni. Az olimpiai járadék, amit a 35. életévüket betöltő olimpiai dobogósok kapnak, jelen pillanatban egy aranyéremért havi nettó 571 ezer forint, hat aranyéremért pedig annak a hatszorosa: 3 426 000 forint.

Ronaldo is sportol még, csak piaci alapon

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a negyedik iksz környékéig, vagy azon is túl nyúló élsportolói pályafutások hátterében jórészt anyagi okok állnak, ugyanakkor figyelmeztet, hogy nem speciálisan magyar jelenségről van szó. Cristiano Ronaldo 39 éves, Lionel Messi 37, Karim Benzema 37, Pepe 41, és még mindig az élvonalban vannak. Novak Djokovics 37, Rafael Nadal 38, Serena Williams is 40 múlt már, amikor két évvel ezelőtt elköszönt. A nyugati sportolók a piac tartja el őket, míg a magyarok az állam emlőin lógva, közpénzből biztosítanak maguknak magas életszínvonalat.

Élsportoló vagy influenszer? Mindkettő!

Egyik sportági szakszövetségünk elnöke szerint nem feltétlenül, vagy nem kizárólag az anyagiak motiválják azokat a sportolókat, akik negyven felé közeledve is folytatják a versenyzést. Élsportolónak lenni kellemes foglalkozás, a klub vagy a válogatott gondoskodik mindenről. Néhány tapasztalt világsztárunkból celeb vagy influenszer lett. Jakabos Zsuzsannának 133 ezer követője van az Instagramon, Hosszú Katinkának egyenesen 391 ezer, Kozák Danutának pedig 23 ezer követője a Facebookon. Az influenszeri pályafutásuk alapját az jelenti, hogy élsportolók. Ha véget ér a karrierjük, kevésbé lesznek érdekesek a rajongók számára.