Nem akárki látogatott Nagy-Britanniába

Háromnapos állami látogatást kezdett kedden Nagy-Britanniában Naruhito japán császár és hitvese, Maszako.

A császári házaspárt először Vilmos herceg fogadta, majd III. Károly király és Kamilla királyné üdvözölte őket hivatalos ceremónia keretében a Horse Guards Parade gyakorlóterén. Az eseményen Vilmos herceg és felesége, Katalin walesi hercegnő is jelen voltak, bár Katalin walesi hercegnő a napokban agyrázkódás miatt kórházba került, és várhatóan még hónapokig rákkezelésben részesül. A brit uralkodó és a japán császár, valamint feleségeik díszes katonai kísérettel a Buckingham-palotába hajtatott, ahol többtízezres tömeg gyűlt össze üdvözlésükre a Mall sugárúton.

Naruhito császár ezúttal nem keresi fel Rishi Sunak miniszterelnököt a Downing Streeten, tekintettel a jövő heti nagy-britanniai parlamenti választások jelenleg is zajló kampányára. Sunak és a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer azonban jelen lesz a Buckingham-palotában tartandó kedd esti állami banketten, ahol a brit királyi család kitett magáért a vendéglátásban. A háromfogásos menüben előételeként párolt skót langusztát, főételként sült cornwalli rombuszhal filét, desszertként pedig fagylaltot barack sorbet-val szolgáltak fel.

A keddi fogadtatási ceremónián Katalin walesi hercegnő nem vett részt, aki az év eleje óta daganatos megbetegedéssel kezelik. Katalin tavaly karácsony óta csak egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt, apósa, III. Károly király múlt heti hivatalos születésnapi ünnepségén. Az év elején a 75 esztendős Károlynál is daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, de az uralkodó néhány heti szünet után már visszatért hivatalos teendőinek ellátásához. Naruhito császár angliai állami látogatását eredetileg 2020-ra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Az állami banketten a brit király és királyné mellett ott volt a trónörökös Vilmos herceg is, hiányzott azonban a napokban agyrázkódás miatt kórházba kerülő Anna hercegnő.