Az orosz hadsereg elfoglalta Rozdolivka települést a Donyecki régióban és lerombolt egy fontos elektromos erőművet

Az orosz védelmi minisztérium pénteki jelentése szerint az orosz hadsereg elfoglalta a Donyecki régióban található Rozdolivka települést, és teljesen lerombolt egy fontos elektromos erőművet Nyugat-Ukrajnában.

Az orosz fegyveres erők a június 22. és 28. közötti időszakban 17 csoportos csapást hajtottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal. Ezek az ukrán hadiipari komplexumot ellátó energetikai létesítmények, katonai repülőterek, nyugati fegyvereket tároló logisztikai központok, drónokat és személyzet nélküli hajókat összeszerelő üzemek, valamint az ukrán egységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési pontjai ellen irányultak.

Az MTI pénteki hírei szerint az orosz támadások következtében teljesen lerombolták az Ivano-Frankivszktól északra fekvő Burstin elektromos erőművet, amelyet már nem lehet újjáépíteni. Szvitlana Oniscsuk megyei kormányzó szerint a lengyel határtól 130 kilométerre fekvő erőművet legalább tizenkét orosz támadás érte.

A védelmi tárca szerint az elmúlt hét folyamán az orosz erők öt frontszakaszon közül haton nyomultak előre Ukrajnában. Az orosz összegzés alapján az ukrán hadsereg több mint 13 800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan, és az említett időszakban 56 ukrán katona adta meg magát.

A minisztérium által a héten megsemmisítettnek jelentett ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között szerepel 41 tábori lőszerraktár, az amerikai HIMARS rakétarendszer hat indítóállása, egy M270-es MLRS indítóállás, egy szállító- és töltőjármű a külföldi személyzetével együtt, két MiG–29-es repülőgép, nyolc harckocsi, 38 páncélozott harcjármű, 47 külföldi gyártmányú tarack, hat ATACMS műveleti-harcászati rakéta, nyolc Patriot irányított légvédelmi rakéta, nyolc HARM radarelhárító rakéta, HIMARS, Vampire és Vilha sorozatvetők 61 rakétája, valamint 598 drón.

Az ukrán védelmi tárca a Telegramon pénteken közölt közleménye szerint az ukrán hadsereg a héten lerombolta az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigeten az orosz csapatok műholdas kommunikációs és navigációs központját. Helyi lakosok robbanásokat hallottak Vitine falu közelében, ahol a központ áll.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadásokról érkeztek jelentések a helyi hatóságoktól.