Von der Leyen 40 milliárd eurónyi EU-s beruházást jelentett be

Európai uniós cégek potenciálisan több mint 40 milliárd euró értékben kötnek beruházási megállapodásokat Egyiptommal, jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kairói beruházási konferencián.

A beruházási konferencia során több mint húsz új megállapodás és szándéknyilatkozat került aláírásra, amelyek egy márciusban kötött stratégiai partnerségi megállapodást követnek. Az EU ebben a keretben 7,4 milliárd euró pénzügyi támogatást ígért Egyiptomnak 2027 végéig, részben az illegális migráció megfékezése érdekében.

A szombati napon aláírták a márciusban bejelentett finanszírozási csomag első, 1 milliárd eurós részletéről szóló megállapodást is. A befektetések célterületei között szerepel a megújuló erőforrások, a gyártás és az élelmiszerellátás biztosítása. Az egyezséget Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa, és Rania al-Masat, Egyiptom nemzetközi együttműködésért felelős minisztere írta alá.

Von der Leyen kiemelte, hogy az érdekelt cégek a hidrogén- és vegyipar, vízgazdálkodás, valamint a hajózás és légi közlekedés területein terveznek beruházásokat. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az együttműködési területek közül a kereskedelmet, energetikát és infrastruktúra-fejlesztést emelte ki.