Mike Portnoy: Otthon érzem magam a Dream Theaterben

Mike Portnoy, a Dream Theater dobosa, a Telexnek adott interjúban beszélt a zenekarhoz való visszatéréséről, a zeneipar változásairól és a családi kötelékekről.

Mike Portnoy, aki majdnem 40 évvel ezelőtt alapította a Dream Theatert John Petrucci és John Mayung társaságában, úgy érzi, a zenekarban töltött idő több mint puszta dobolás; egy család részének tartja magát. A zenekar történelme szerinte túlmutat a zenén, és ezt a rajongók is érzékelhetik. Portnoy elmondta, hogy hiányzott neki ez a kötelék, amikor nem volt a zenekar tagja, és bár élvezte a más együttesekkel végzett munkát, a Dream Theaterben valami különleges és jelentős van számára.

A dobos szerint az elmúlt tizennégy év során rengeteg hihetetlen zenei élményben volt része, és elégedett azzal, amit elértek. A fő zenekara jelenleg a Dream Theater, és a következő egy-két évben erre koncentrál, de a Winery Dogs nevű zenekarával is tervez folytatni a munkát, amikor idő engedi.

Portnoy a Dream Theater három tagjával alkotott másik zenekaráról, a Liquid Tension Experimentről is beszélt, amelynek 2021-es albuma szerepet játszott abban, hogy újra a Dream Theater tagja lett. Úgy érzi, a kémia továbbra is működik köztük, bár elismeri, hogy 15 év alatt mindannyian változtak. A dobos elmondta, hogy a zenekarban eltöltött idő alatt megtanulta, hogyan legyen csapatjátékos és hogyan működjön együtt másokkal.

Portnoy véleménye szerint a progresszív rock újjáéledése nem csak az elmúlt évek jelensége, hanem már az 1992-es Images and Words album óta tart. Úgy gondolja, a Dream Theater segített kitaposni az ösvényt a műfaj számára, és a mai zenekarok már a zenei technika új szintjét képviselik. Az internet szerinte pozitív hatással volt a zenére, mert lehetőséget ad a zenészeknek, hogy visszavegyék az irányítást a lemezkiadóktól.

A dobos fiának, Max Portnoynak köszönhetően kapcsolatban áll kortárs zenekarokkal, és több modern együttest is hallgat, mint például a Knocked Loose, a Loathe, a Vein és a Code Orange. Portnoy számos új dobost is említett, akiket csodál, például El Estepario Siberianót, Eloy Casagrandét és Greyson Nekrutmant.

Végül Portnoy megosztotta, hogy a filmek és sorozatok is nagy inspirációt jelentenek számára, és több kedvenc alkotást is említett, mint például a Late Night with the Devil, az I Saw the TV Glow és a Vaskarom. A turnéra való felkészülés kapcsán elárulta, hogy bár a haját már nem festi, a szakállát továbbra is kék színűre szokta festeni.