Atópiás dermatitisz: a korai felismerés jelentősége

Magyarországon az atópiás dermatitisz egyre több gyermeket és felnőttet érint, jelentős életminőség-romlást okozva. A betegség diagnosztizálása és kezelése kihívást jelenthet, mivel a tünetek sokfélesége és más betegségekkel való hasonlósága miatt fontos az orvosi ellátás.

Az atópiás dermatitisz a gyulladásos bőrbetegségek közé tartozik, Magyarországon a felnőttek 1-3 százalékát és akár minden ötödik gyermeket érintheti. Gyermekkorban a leggyakoribb, de bármely életkorban kialakulhat. A diagnózis felállításában a kórtörténet és a bőrgyógyászati betegvizsgálat a legmegbízhatóbb segítség, mivel specifikus laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálat nem áll rendelkezésre.

A betegség kiváltó okai között szerepel a genetikai hajlam és a környezeti tényezők, mint például a bőr barrier funkciójának gyengülése és az immunrendszer eltérő működése. A viszketés és vakarózás sérüléseket okozhat, növelve a fertőzések kockázatát és a gyulladás súlyosbodását.

A környezeti tényezők, mint az allergizáló anyagok, fertőző betegségek, száraz vagy szennyezett levegő, dohányzás és stressz is előidézhetik a betegség fellángolását. A bőrtünetek az életkor előrehaladtával változnak, csecsemőknél az arcon és törzsön, kisgyermekeknél a hajlatokban és nyakon, ifjúkorban pedig a tenyéren, talpon és végtagokon jelentkeznek.

Az atópiás dermatitisz jellemző tünetei a viszketés, bőrszárazság és gyulladt, repedezett bőr. A betegség összetéveszthető más bőrbetegségekkel, ezért ismétlődő vagy tartós tünetek esetén bőrgyógyászhoz kell fordulni. Az atópiás dermatitisz nem fertőző és nem allergiateszttel diagnosztizálható.

A korai felismerés és rendszeres bőrgyógyászati konzultáció elengedhetetlen a kezelésben. Az atópiás dermatitisz nem allergia, de a bőrgyulladás következtében allergia alakulhat ki. A diagnózis után a bőrgyógyász dönthet az allergiateszt szükségességéről.

A gondos otthoni ápolás és a bőr megfelelő hidratálása fontos a betegség kezelésében. A bőrápolási fegyelem egész életen át javasolt. A gyulladáscsökkentő terápiák közé tartoznak a krémek, kenőcsök, szájon át szedett gyógyszerek vagy injekció formájában adott biológiai kezelés.

Az újgenerációs szisztémás terápiák forradalmi változást hoztak az atópiás dermatitisz kezelésében. Magyarországon 11 specializált bőrgyógyászati centrum áll rendelkezésre a súlyos atópiás dermatitisz kezelésére. Az MDT kampányt indít a betegség korai felismerése és kezelése érdekében, és a megújult atópiás dermatitisz oldalán közzéteszi a legfontosabb információkat.