ENSZ: A Gázai övezet lakosságának 80 százaléka kényszerült elhagyni otthonát

A Gázai övezetben élők mintegy 80 százaléka kényszerült már otthona elhagyására az Izrael és a palesztin Hamász szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus miatt, amely tavaly októberben robbant ki.

Az ENSZ Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési és újjáépítési koordinátora, Sigrid Kaag a világszervezet központjában beszélt a helyzetről. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli hadsereg újabb kiürítési parancsot adott ki, ezúttal a Hán-Júnisz körzetére, ami további 250 ezer embert érint. Kaag szerint ezáltal "1,9 millióra emelkedik azoknak a száma, akik hajlékot és biztonságos tartózkodási helyet keresve kényszerültek otthonuk elhagyására" a 2,4 milliós lakosságú Gázában.

A koordinátor hangsúlyozta, hogy a konfliktus a gázai polgári lakosság számára nem csak a legsúlyosabb humanitárius válságot jelenti, hanem "mély szenvedéssel járó nyomort is okoz, amely kettétörte az életüket". Kaag felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növeljék a segélyeket és új humanitárius folyosókat nyissanak meg, elsősorban az övezet déli részén.