Az éjszakai mesterséges fény és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy az éjszakai mesterséges fénynek való kitettség növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, különösen éjfél után.

Az éjszakai mesterséges fény, mint például a mobiltelefonok kijelzőinek vagy az utcai lámpáknak a fénye, befolyásolhatja a szervezet cirkadián ritmusát, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, mint az elhízás. Az ausztrál Monash Egyetem kutatói most arra kerestek választ, hogy ez a fény milyen hatással van az emberi szervezetre, és eredményeiket a The Lancet Regional Health – Europe tudományos lapban publikálták.

A kutatás során 84 790, 40 és 69 év közötti önkéntest vontak be, akik egy héten át éjjel-nappal viseltek egy készüléket a csuklójukon, amely mérte a mesterséges fény erejét. A brit Biobank segítségével kilenc éven át követték nyomon az alanyok egészségi állapotát, és megfigyelték, hogy azoknál, akik később cukorbetegséggel diagnosztizáltak, nagyobb valószínűséggel voltak mesterséges fénynek kitéve hajnali fél 1 és reggel 6 óra között.

A kutatás nem talált közvetlen ok-okozati összefüggést, de kimutatta, hogy az éjszakai fény expozíciójával arányosan nőtt az anyagcsere-zavarok kialakulásának kockázata, ami a 2-es típusú cukorbetegség egyik előjele lehet.

A fényexpozíció felső 10 százalékába tartozó résztvevőknél 67 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint az alsó 50 százalékhoz tartozóknál. Az eredmények nem változtak, amikor figyelembe vették az alvási szokásokat, az alvás időtartamát, a nemet, a genetikai kockázatot, az étrendet, a fizikai aktivitást, a nappali fénynek való kitettséget, a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

A kutatók szerint az éjszakai fénynek való kitettség csökkentése egyszerű és költséghatékony módszer lehet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésére.

A tanulmány azonban nem vette figyelembe az étkezések időpontját és egyéb tényezőket, mint a gazdasági-társadalmi státusz vagy a lakhatás, és nem vizsgált fiatalokat. Az is kiderült, hogy az egyes emberek különbözőképpen reagálnak a különböző erősségű fényekre, ami befolyásolhatja a melatonin termelődését és így a cirkadián ritmust.

A jövőben szükség lehet egy szigorúbb vizsgálatra, hogy pontosabb képet kapjanak a mesterséges fény egészségügyi hatásairól, de a jelenlegi eredmények alapján is ajánlott a mesterséges fény expozíciójának csökkentése.