Kalózok lepték el a Tisza-tavat

Több mint 7 és fél tonna hulladéktól szabadították meg a Tisza-tavat a Pet Kupa résztvevői. A verseny során óriási zsákokkal megrakott kajakokkal és tutajokkal indultak útnak a petkalózok vasárnap délután – számolt be róla a Euronews.

Doró Viktória, a V. Tisza-tavi Pet Kupa szervezője szerint idén több hulladék gyűlt össze a vízben, mint a korábbi években. Ezt a jelenséget a Tiszán átvonuló 7 árhullám okozta.

A szervezők örömére a csapatok száma is nőtt: míg tavaly 12 különítmény vett részt a tisztításban, idén már 19 csapat szállt vízre.

A vasárnap összegyűjtött több mint 3 tonna szemetet a PET Kupa uszálya szállította a partra, ahol önkéntesek segítségével került átrakodásra. A hulladék sorsa a színek szerinti szelektálás lesz, elsődlegesen az újrahasznosítható anyagok kiválogatásával.

A vízből nem csak hétköznapi tárgyak kerülnek elő, hanem olyan különlegességek is, mint hűtők, villanyizzók és gyerekmotorok.

A begyűjtött hulladékért kapott úgynevezett PETákokkal a csapatok versengenek egymással, és a legtöbbet gyűjtő nyeri meg a 3 napos versenyt. Az idei kupát a Magyar Bank Holding csapata nyerte el, akik már számos korábbi versenyen is részt vettek.

A kalózok kalandja azonban nem ér véget a Tisza-tavon, hiszen augusztus 24-én a Bodrogon folytatódik a hulladékgyűjtő verseny.