Az orosz hadsereg által ellenőrzött „annektált” ukrán megyék területei

A War Mapper elemzése szerint az orosz hadsereg jelenleg az „annektált” ukrán megyék 72,86%-át tartja ellenőrzése alatt, beleértve a teljes Krímet is.

Tavaly ősszel Oroszország bejelentette négy ukrán megye, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon, valamint a korábban, 2014-ben „annektált” Krím elcsatolását. A nemzetközi közösség döntő többsége azonban nem ismeri el ezeket a területszerzéseket. A War Mapper, amely harctéri videók és fotók alapján készít térképeket és elemzéseket az ukrajnai konfliktusról, most először publikált adatokat arról, hogy az orosz hadsereg milyen mértékben ellenőrzi ezeket a területeket.

Az elemzés szerint az orosz hadsereg a Krím félsziget felett 100%-os uralmat gyakorol. Luhanszk megyében a megszállás mértéke meghaladja a 98%-ot, Zaporizzsja megyében 71,9%, Herszon megyében 63,9%, míg Donyeck megyében 57,9%-os ellenőrzést biztosítanak az orosz erők. Emellett a War Mapper kiemelte, hogy az orosz haderő Harkiv megye 2,4%-át és Mikolaiv megye 0,55%-át is ellenőrzi, bár ezeket a területeket még nem „annektálta” hivatalosan.

A War Mapper elemzéseit havonta frissítik, így a konfliktus területi változásait folyamatosan nyomon követhetjük.