EU szankciók iszlamista szervezetek ellen

Az Európai Unió Tanácsa pénteken új szankciókat vezetett be két szélsőséges palesztin iszlamista szervezet, a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád ellen. A büntetőintézkedések három vállalatot és hat személyt érintenek, akiket azzal vádolnak, hogy pénzügyi támogatást nyújtottak ezeknek a csoportoknak, így elősegítve erőszakos tevékenységeiket.

A szankciók célba vették azokat a vállalatokat, amelyek a Hamász befektetési ügyleteihez kapcsolódnak, és fedőcégként funkcionálnak a szervezet finanszírozásának elősegítésére.

Ahmed Sharif Abdallah Odeh, aki a Hamász külföldi befektetéseit irányítja, és a szervezet több fedőcégének részvényese és igazgatósági tagja, szintén szankciók alá került. Zuheir Shamlak, akit az EU a Hamász pénzmosójaként tart számon, és Ismail Barhoum, a Hamász politikai irodájának tagja, szintén a szankciós jegyzék részét képezik.

A listán továbbá szerepel Ali Morshed Shirazi, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz dandárának magas rangú tisztségviselője, aki a Libanonból működő palesztinai részleg irodavezetője, valamint Maher Rebhi Obeid, a Hamász politikai hivatalának tagja, aki a ciszjordániai terrorműveletekért felelős.

A szankciók értelmében a jegyzékbe vett személyek és vállalatok vagyonát befagyasztották, és megtiltották számukra, hogy közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági forrásokat kapjanak. Emellett az érintettek nem utazhatnak be az Európai Unió területére.