Búcsú az Index élő hírfolyamától

Kedves olvasóink, pénteki napunk zárásaként összefoglaljuk az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeit.

Az Index élő hírfolyama lezárult, de a nap során számos jelentős fejleményre került sor. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács tagja, figyelmeztető üzenetet fogalmazott meg, amelyben arra utalt, hogy a konfliktus globális szintre emelkedhet. A belorusz határ menti feszültség továbbra is fennáll, és bármelyik pillanatban eszkalálódhat. Az újonnan honosított bevándorlók Oroszországban különösen nehéz helyzetbe kerültek, mivel kötelezővé vált számukra a frontvonalra való kiszállás.

Finnország jelentős, 170 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára. Ezzel párhuzamosan Moszkva aggodalmát fejezte ki az USA és a NATO háborúban való egyre növekvő részvételével kapcsolatban. A nemzetközi közösség továbbra is nyomást gyakorol Oroszországra, és várakozások szerint Vlagyimir Putyin elnöknek lépéseket kell tennie a helyzet kezelésére.

Az Európai Unió és Ukrajna közötti biztonsági együttműködés is megerősödött, ami újabb dimenziót ad a konfliktusnak. Izrael is bekapcsolódott a tárgyalásokba, fegyverszállításokról egyeztetve Ukrajnával, ami összekapcsolhatja az ukrán és az izraeli konfliktusokat. A harcok nem csillapodnak, csütörtökön több mint száz összecsapás történt a frontvonalak mentén.

A napot egy meghökkentő videó zárta, amely az orosz erők pusztítását mutatta be, egy ukrán várost szinte a földdel tettek egyenlővé.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, és folyamatosan követték az eseményeket. Holnap is várjuk Önöket friss hírekkel, addig is kívánunk pihentető estét és jó éjszakát!