Biden elnökjelölti vitája aggodalmat keltett a demokraták körében

Az Egyesült Államokban lezajlott az első elnökválasztási vita, amely során Joe Biden demokrata jelölt teljesítménye aggodalmat váltott ki párttársai körében. A CNN közvélemény-kutatása szerint a nézők többsége Donald Trump győzelmét látta a vitában, és Biden iránti bizalom csökkenését mutatja a felmérések eredménye.

A CNN által készített instant közvélemény-kutatás szerint a nézők 67 százaléka érezte úgy, hogy Trump nyerte meg a vitát, míg Biden esetében a megkérdezettek 57 százaléka nem bízik abban, hogy képes lenne az ország vezetésére. A demokrata politikusok és kommentátorok között érzékelhető volt a csalódottság és a pánik, David Axelrod, Barack Obama volt tanácsadója szerint Biden "kissé dezorientáltnak tűnt" a vita elején.

A demokraták között felmerült a kérdés, hogy érdemes-e folytatni Biden jelöltségét, és néhányan már Gavin Newsom kaliforniai és Gretchen Whitmer michigani kormányzók nevét is emlegették lehetséges alternatívaként. Az MSNBC elemzői a demokrata konvención szükséges procedúráról beszéltek Biden esetleges lecserélésével kapcsolatban.

Egy demokrata stratéga a New York Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Biden "kiszáradt" a demokraták szeretetéből, és Mark Buell, a demokraták egyik nagy pénzadományozója aggódik, hogy lesz-e elég ideje a pártnak új jelöltet találnia. Kate Bedingfield, a Fehér Ház korábbi kommunikációs vezetője szerint Biden teljesítménye kiábrándító volt, és nem sikerült meggyőznie az amerikaiakat energiájáról és kitartásáról.

Kamala Harris alelnök és alelnökjelölt a CNN-nek adott interjújában védelmébe vette Bidet, hangsúlyozva, hogy a jelölt a vita végére "nagyon erősen" hajrázott. Biden maga egy atlantai gofrizóban támogatói körében azt nyilatkozta, hogy jól szerepelt a vitában, annak ellenére, hogy "nehéz vitázni egy hazudozóval". Azonban a The Hill-nek nyilatkozva egy kampányszóvivője kijelentette, hogy Biden nem száll ki a versenyből, és "esze ágában sincs visszalépni".

A republikánus oldalról Matt Gorman stratéga szerint Biden még a számára kedvező témákban sem teljesített jól, míg Steve Schmidt, egy Trump-ellenes republikánus szerint Biden "elvesztette az országot" a vitával. Monica Crowley, republikánus kommentátor szerint a vita "egy elképesztően tisztázó pillanat volt", amelyben Biden zavarodottsága és katasztrofális teljesítménye pánikot keltett a demokraták körében.

Robert F. Kennedy Jr., a harmadik jelölt, a vita után úgy nyilatkozott, hogy az embereknek elege van a "két gonosz közül a kevésbé rosszat választani", és úgy érzi, hogy a vita neki segíthetett.

A New York Times és a Washington Post értesülései szerint a Demokrata Párt tagjainak egy része már arról beszél, hogy Biden csütörtök éjszakai teljesítménye miatt nem szabadna újra jelölni, és helyette keresni kellene valaki mást. A CNN elemzője, Van Jones, aki korábban Barack Obama tanácsadója volt, Biden szerepléséről azt mondta: "Ez fájdalmas volt. Szeretem Joe Bident, dolgoztam Joe Bidennek, de egyáltalán nem szerepelt jól. Úgy vélem, most elég sok olyan ember van, akik azt szeretnék, ha Biden irányt változtatna, és van még ideje a pártnak is, hogy kitaláljon valamit." A jelöltállító pártgyűléseket csak júliusban (Republikánus Párt) és augusztusban (Demokrata Párt) tartják, tehát elméletben még van lehetőség a jelölt lecserélésére.

Az amerikai lapok is kiemelték, hogy Biden nagyon rozsdásan kezdte a vitát, rekedtes hangon beszélt, a mondanivalója pedig néha összefüggéstelen volt. Amikor műsorvezetők a két elnök életkoráról és az erre vonatkozó aggodalmakról kérdezték a jelölteket, Biden először azt mondta, korábban rendre a szemére vetették, hogy túl fiatal a politikához, most pedig azzal támadják, hogy túl öreg, miközben csak három évvel idősebb Trumpnál. Trump 78, Biden 81 éves, és azóta téma, hogy mekkora probléma az, hogy a világ vezető hatalmának élére két, a legjobb évein nagy valószínűséggel túl lévő elnökjelölt pályázik. Biden kampánycsapata határozottan visszautasítja, hogy az elnök visszalépne, és Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szerint kifejezetten káros most arról beszélni, hogy Joe Biden legyen-e a Demokrata Párt jelöltje, mert addig sem arra koncentrál a párt, hogy Trumpot támadja. Biden a vita után annyit reagált a vitával kapcsolatos kérdésekre, hogy egy hazudozóval nehéz vitatkozni, Trump pedig a New York Times számításai szerint legalább 26 hazugságot mondott a vita során. Az elnök csapatának jelzései ellenére Biden visszalépése a következő napokban még biztos téma lesz az amerikai politikában.

A Blikk elemzése szerint a vita "katasztrofális", "kiábrándító" volt, és Biden főként a vita elején múlta alul önmagát, köhögött, köszörülte a torkát, és képtelen volt egy összefüggő mondatot elmondani. Trump harsány és megállíthatatlan stílusa mellett Biden bizonytalansága még inkább feltűnő volt, ami aggodalmat keltett a demokraták körében, és felvetődött a mentális hanyatlása miatti visszaléptetésének lehetősége is. A vita során felmerült, hogy Biden "fáradt, öreg embernek tűnt", és bár jókat mondott, nem sikerült meggyőzően előadnia magát. Az ismeretlenségből elnöki szintre való felépítés óriási kockázatot jelent a demokraták számára, még ha ugrásra készen is állnak más jelöltek, mint például a kaliforniai kormányzó.