Azerbajdzsán növekvő szerepe az európai gázellátásban

Az Egyesült Államok szerint Azerbajdzsán kulcsszerepet fog játszani az Európába irányuló gázellátás diverzifikálásában, különösen jövőre, amikor várhatóan megszűnik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül.

Az amerikai Külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, James O'Brien Bakuban tett nyilatkozatában hangsúlyozta Azerbajdzsán jelentőségét Európa földgázellátásában. Jelenleg nyolc országba szállítanak gázt, és a közeljövőben további négy ország csatlakozhat hozzájuk. Az említett országok között található Olaszország, Görögország, Bulgária, Románia, Szerbia és Magyarország, valamint Törökország is.

O'Brien a bakui látogatása során kiemelte, hogy számos európai ország már most is jelentősen csökkentette az orosz gáz importját, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog a következő évben, amikor egy vezetéken keresztül leáll az orosz gáz tranzitja. Ez az állítás arra utal, hogy az amerikaiak szerint az orosz-ukrán tranzitszállítási szerződés lejárta után nem fog folytatódni a közvetlen orosz gázszállítás Európába.

Az orosz gázszállítások csökkenése politikai befolyástól fosztja meg Oroszországot Európában, és Azerbajdzsán, az Egyesült Államokból, Katarból és más országokból érkező cseppfolyósított földgázszállításokkal együtt, fontos szerepet játszik a stabilitás biztosításában az átmeneti időszakban.

Azerbajdzsán 2021 óta szállít földgázt Európába, és a szállítások mennyisége 2023-ban elérte a 11,8 milliárd köbmétert. Idén a szállítások várhatóan meghaladják a 12 milliárd köbmétert, és 2027-re akár a 20 milliárd köbmétert is elérhetik.