Fonyódi képviselő-választás megismétlése

A Kúria döntése értelmében meg kell ismételni az egyéni képviselő-jelöltek választását Fonyódon, ahol a választási eljárás során sorozatos szabálytalanságok történtek. Az új választást a következő vasárnap, július 7-én rendezik meg.

A Balaton déli partján található Fonyódon a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Erdei Barnabás könnyű győzelmet aratott, azonban a képviselő-testületben csupán két fideszes képviselő került be, ami jelentős visszaesés a korábbi eredményekhez képest. Öt évvel ezelőtt még hét fideszes és csupán egy független képviselő került be. Farkas Gábor, a kormánypárti képviselő, egy szavazattal maradt alul Oláh Andrea (Helyi Összefogás Egyesület) mögött, ezért fellebbezést nyújtott be, kifogásolva a szavazatszámlálás során érvénytelennek nyilvánított szavazatokat és az áramszüneteket, amelyek szerinte hibalehetőséget fokoztak.

A területi választási bizottság (tvb) a fellebbezést elfogadta, és a szavazatok újraszámlálása után Farkas két szavazattal megelőzte Oláh Andreát, így bekerült a testületbe. Oláh Andrea azonban ezt követően kérelmezte a döntés megváltoztatását, arra hivatkozva, hogy az újraszámlálás jogi alap nélkül történt, és a választási bizottság tagjai nem vettek részt benne.

A Kúria megállapította, hogy a szavazatok újraszámlálását nem indokolja önmagában a kis szavazatkülönbség, és hogy a választási bizottság tagjainak jelen kell lenniük az újraszámlálásnál. A Kúria kifogásolta továbbá, hogy a szavazólapokat és névjegyzékeket egy sérült költöztető dobozban szállították, amelynek állapota miatt illetéktelenek is hozzáférhettek a tartalmához. A választási iroda munkatársai a bizottság tagjainak távollétében végezték el a számolást, ami nem megengedett, és a dokumentumok egy szakadt aljú dobozban érkeztek a kúriára, amit a Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda munkatársa helytelenül csomagolt. A Kúria szerint ezzel megszegték a szállítás biztonságáról szóló szabályokat is, így a szavazatokat a bíróság sem tudta újraszámolni. Mindezek alapján a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az egyéni képviselőjelölti szavazást meg kell ismételni.

A Kúria határozata szerint a polgármester-választás kivételével minden szavazólapot újra ki kell tölteni a fonyódiaknak. A sorozatos szabálytalanságok miatt nem lehetett újraszámolni a képviselőkre leadott szavazatokat, így a helyi választási bizottság és az iroda tagjainak szabálytalan eljárása miatt a voksolást meg kell ismételni. Az ismételt szavazásra július első vasárnapján került sor Fonyódon.