Mohácsi tömegsírok titkai: kivégzés nyomai a csontokon

Magyar régészek a Mohácsi Nemzeti Emlékhely IV. számú tömegsírjának feltárásakor kivégzésre utaló nyomokat találtak. A hónapokig tartó ásatások során több mint százötven csontváz és számos tárgyi emlék kerülhet elő az 1526-os mohácsi csatából.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen öt tömegsír ismert, melyek közül jelenleg a kormányzat támogatásával a IV. számú sír feltárása zajlik. Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója szerint a III. számú sír feltárása után most a IV. számú sírban várhatóan legalább százötven ember maradványait tárnak fel.

Az ásatások célja, hogy a csata hősi halottai méltó végtisztességet kapjanak, és egy új, interaktív kiállítás keretében mutassák be a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét. A régészek eddig tizenkét csontvázat emeltek ki és 63-at számoztak meg, de összesen több mint 150 csontváz előkerülésére számítanak. A sírgödörből ruházathoz kapcsolódó fémtárgyak, ólomlövedékek, nyílhegyek és talán pénzérmék is előkerülhetnek.

A IV. tömegsírban talált koponya mellett egy ólomlövedéket is felfedeztek, ami méretben illeszkedik a korábbi leletekhez. Bertók Gábor elmondása szerint ezek a lövedékek a csatatéren találtakhoz hasonlatosak.

A sírban talált maradványok többségében fiatal férfiaké, akiket rendezetlenül dobáltak a gödörbe. Az első tizenkét csontváznál tíz esetben kivégzésre utaló vágásnyomokat találtak, melyek a csata közben nem keletkezhetnek. Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének vezetője szerint ezek a sérülések többszörös, halálos vágások nyomai, amelyek a nyaki gerinc, a koponyaalap és az állcsontokon figyelhetők meg.

A III. tömegsírból előkerült csontvázak is főleg fiatal férfiaké voltak, de idős férfiak, nők és gyerekek maradványai is előkerültek, ami arra utalhat, hogy az oszmán sereg a magyar táborokban is ejtett foglyokat. Ezek a foglyok később a kivégzések áldozataivá válhattak.

A feltárt maradványokat a mohácsi csata 500. évfordulóján, 2026. augusztus 29-én helyezik majd örök nyugalomra az emlékhelyen épülő kápolna kriptájában. Addig, illetve azt követően is számos tudományos szakcikkben, összefoglaló munkában, szakdolgozatban, doktori disszertációban is olvashatók majd a tömegsírfeltárások eredményei, tanulságai, érdekességei.